Odlazak prvog šabačkog ortopeda, prim. dr Ljubomira Mikice Popovića

IN MEMORIAM

U Beogradu je u utorak, u ranim jutarnjim časovima, u 86. godini, preminuo prim. dr Ljubomir Mikica Popović, prvi specijalista – ortoped u Šapcu i osnivač Ortopedskog odeljenja pri Hirurgiji šabačke bolnice. Više od deset godina, do pred odlazak u penziju, dr Mikica Popović je bio i generalni direktor Medicinskog centra „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu.

Rođen je u Šapcu 1937. godine kao peto dete poznatog profesora i kulturnog poslenika Žike Popovića. Imao je samo četiri godine kada je 1941. godine, sa majkom  Vukom i sestrama Draginjom (17), Olgom (15) i Milenom (7), bio zatočenik ćelije smrti Banjičkog logora.

Školovao se u rodnom gradu, završio osnovnu školu i Gimnaziju. Pred kraj srednjoškolskog obrazovanja, počeo je da igra fudbal u tada čuvenom klubu „Mačva“, zvanom „Provincijski Urugvaj“, u Drugoj saveznoj ligi SFRJ. Zahvaljujući talentu, za kratko vreme je dospeo u prvi tim ekipe kao levo krilo. Kada su i poznati beogradski fudbalski klubovi pokazali interesovanje za njega, presudila je majka Vukosava: „Ili fudbal ili studije“! Vaspitan u njenom okrilju, rano ostavši bez oca, odrekao se fudbala (nikad u celosti, ni u svojim poznijim godinama) i posvetio studijama medicine. Kao lekar opšte prakse radio je jedno vreme u Hitnoj pomoći šabačke bolnice, a onda se odlučio da, kao prvi u Šapcu, ode na specijalizaciju iz ortopedije u tada čuvenoj Specijalističkoj  bolnici na Banjici u Beogradu.

U prvo vreme posao ortopeda obavljao je o okviru Opšte hirurgije bolnice, a onda se izborio za otvaranje posebnog – Ortopedskog odeljenja i bio njegov prvi načelnik. Mnogo operacija su dr Mikica Popović i njegove kolege dr Jovan Vasilić, dr Mića Maksić i drugi koji su se u međuvremenu opredelili za ortopediju, obavili i stekli ugled jednog od najboljih  specijalističkih odeljenja ove vrste u Srbiji i Jugoslaviji.

Dr Mikica Popović se bavio i naučnim radom. Objavio je više stručnih članka u naučnim listovima u zemlji i inostranstvu iz ove grane medicine. Zbog toga je i stekao naziv primarijusa.

Istovremeno sa uspehom u humanom pozivu lekara specijaliste, tekao je i dr Popovićev porodični život. Oženio se Anom, kćerkom uglednog hirurga u Šapcu, Nikole Martinovića, ljubavlju još iz gimnazijskih dana i dobio dve kćerke: Jelenu (1965.) i Draganu (1969.). Obe kćerke završile su fakultete, Jelena pravni, a Dragana stomatološki, i bile, i danas su, uspešne u svom poslu. One su ocu i majci darovali posebnu radost – unučiće: Petra, Marka i Anu.

Prijatelji iz vremena zajedničkog rada u ondašnjem Medicinskom centru, od kojih su se neki, na vest o smrti dr Mikice Popovića vratili sa odmora i iz inostranstva, organizovali su, sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove, komemorativni skup u ponedeljak, 26. juna, u 12 časova, u prostorijama Bolnice u Šapcu.

Ispraćaj na kremaciju dr Popovića biće održan u utorak, 27. juna, u 10.30 časova, na Novom groblju u Beogradu.

D.Mićić

Exit mobile version