Odlazak Patrijarha grudne hirurgije


In memoriam: Prof. dr Dragan Mandarić

Prof. dr Dragan Mandarić (1946-2021.) preminuo je 6. jula u Beogradu.

Osnovne studije, specijalizaciju i doktorske studije završio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Dugogodišnje radno iskustvo je stekao u državnim i privatnim ustanovama. Bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu na Katedri hirurgije sa anesteziologijom.

Virtouz i umetnik u grudnoj hirurgiji i bronhologiji. Patrijarh grudne hirurgije, kako su ga nazivale kolege. Rešavao je najkomplikovanije probleme, inovator 165 operativnih metoda. Pored operacija pluća, obavljao je veliki broj torakotomija, torakoskopija, drenaža grudnog koša, bronhoskopija, iglenih biopsija i manjih hirurških zahvata.

Analitičan i intuitivan, vedar i duhovit, stručnjak svetskog glasa i ugleda, profesor ljudskosti, učitelj plemenitosti, omiljeni doktor. Specifičnim odnosom prema pacijentima lečio je telo i duh. Na samo njemu poznat način uzdizao je uplašene i bolesne do čudesne borbe i volje za životom.

Profesor Mandarić bio je veliki poklonik umetnosti i prijatelj umetnika.

Zračio je harizmom, jedinstven u delu i izrazu. Svaki segment njegovog života: profesionalni, porodični, društveni, bio je za primer.

Veliko srce stalo je iznenada 6. jula. Porodica profesora Mandarića, prijatelji i pacijenti mislili su da neće nikada.

Profesor dr Dragan Mandarić posvetio je svoj vek njegovim najmilijima: supruzi Zorici i ćerkama Tijani i Miljani.

Služio je narodu. Beskrajno voljen.

Gordana Jojić

Exit mobile version