Očekujem da se opozicioni odbornici uskoro pojave u lokalnom parlamentu

Nemanja Pajić, predsednik Skupštine – Da li opozicioni odbornici treba da učestvuju u radu Skupštine grada Šapca i zašto?

Prošlo je skoro šest meseci od formiranja nove vlasti u gradu i rada novog skupštinskog saziva u kojem ne učestvuju odbornici šabačke opozicije. Oko neprisustvovanja opozicije u Skupštini vodi se burna polemika a građani imaju pravo da znaju pravu istinu o ovoj temi. Zato smo odgovor na ovo pitanje potražili od Nemnje Pajića, predsednika Skupštine grada Šapca:

 

Da li opozicija treba da se vrati u šabački parlament?

Moj stav je jasan po tom pitanju i više puta sam ga javno iznosio. Izbori su završeni, Skupština je konstituisana i svi odbornici koji su dobili poverenje građana treba da zastupaju njihove interese. Na svakom je da izabere kako će to da čini, a ja mislim da je to najbolje učešćem u lokalnom parlamentu. Skupština je mesto gde treba da se vodi politički dijalog i učešće opozicije svakako doprinosi da se neke odluke bolje pojasne i da dođemo do što kvalitetnijih odluka, a sve u korist naših sugrađana. Iskreno mislim da opozicija u našem gradu, bar po vanparlamentarnom delovanju, još uvek traži svoj put i oblik delovanja. Odbornici učestvuju u radu Skupštine, na prvom mestu prihvatili su mandate, oni koji to ne žele podneli su ostavke, predlažu tačke dnevnog reda, drže konferencije sa temama koje su na dnevnom redu Skupštine. Zato i očekujem da se opozicioni odbornici uskoro pojave u lokalnom parlamentu, jer je to jedino ispravno.

 

Da li ste razgovarali sa predstavnicima opozicije?

Ovo je moj drugi mandat i svi odbornici dobro znaju da sam ja kao predsedavajući samo prvi među jednakima i da podjednako uvažavam sve odbornike. Uvek sam otvoren za dijalog, ali zvaničnih razgovora nije bilo jer ne postoji nezadovoljstvo odbornika samim radom Skupštine. Parlament je mesto gde treba da se otvore sve važne teme za razvoj grada i da se o njima diskutuje u korist naših sugrađana.

 

Kako ocenjujete rad Skupštine bez opozicije?

Skupština je efikasna i ono što je najvažnije odgovara na potrebe građana. Ponosan sam što smo i pored činjenice da smo poslednja lokalna samouprava koja je konstituisala skupštinske i izvršne organe nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora, uspeli da donesemo sve odluke koje su bile neophodne za rad javnih preduzeća, ustanova i gradske uprave, kako bi se nesmetano odvijao život u našem gradu. Takođe smo imenovali novo rukovodstvo grada i sada je skoro 90% novih, pretežno mladih obrazovanih ljudi, na čelnim mestima u našem gradu. Pored toga doneli smo i niz drugih značajnih odluka i strateških dokumenata. Parlament je dinamičan i živ, u prilog tome govori i to da smo imali sedam sednica za ovih pet meseci rada novog saziva Skupštine.

 

Kakva je rasprava u parlamentu, kad nema drugog mišljenja, da li to utiče na odluke koje usvaja Skupština?

Skupština je mesto na kom treba da se vodi dijalog i svakako da je za sve odluke koje donosimo bitno da se čuju različita mišljenja. Takođe, konstruktivan dijalog u Skupštini treba da otvori nove teme i da rešenje na potrebe naših sugrađana koje možda u tom trenutku i nisu na dnevnom redu zasedanja. Mi takav rad Skupštine priželjkujemo, mi od tog dijaloga ne bežimo. Više puta smo i gradonačelnik i ja javno upućivali poziv odbornicima opozicije da uzmu učešće u radu Skupštine.

Exit mobile version