Obrazi kao đonovi

Prljave značke (2)

Pred šabačkim Osnovnom sudom vodi se postupak protiv Dobrice Veselinovića zato što je snimao dešavanja na mostu 27. novembra 2021. godine kada se policija povukla pred naprednjačkim batinašima. Tužilac je šef šabačke policije Miodrag Andrić koji traži obeštećenje zbog  povrede ugleda i časti.

No, ovaj događaj koji su videli brojni građani neki iole pristojan sudija bi odmah odbacio, štaviše našao bi da je policija itekako izbegla svoju dužnost da štiti građane i njihovu imovinu.

Podsećanja radi desetak minuta pre kraja blokade šabačkog mosta policija je po naređenju odstupila, da bi na scenu stupili neki gradski fincioneri SNS, sa buldozerom koji je mogao povrediti građane, a za njim batinaši i „čekićari“.

I dok je „zaštiitnik građana“ Zoran Pašalić kukavički poslao dopis da se utvrde činjenice i odgovornost u šabačkoj policiji, četiri dana pre isteka roka zastarevanja, dotle se vodio postupak protiv Dragana Milovanovića Crnog, čoveka koji je zaštitio građane, sprečavajući opasno kretanje buldozera. Dobio je uslovnu kaznu, dok za istinske batinaše tužilaštvo ništa nije preduzelo, usprkos urednim krivičnim prijavama.

Toliko o policiji u ovom slučaju, a ne treba zaboraviti da je tada ministar policije bio Aleksandar Vulin, sada direktor BIE, uveliko poznat po “tetki iz Kanade“, za koju se republički tužilac namerno ne interesuje, kao ni za izvršeno delo od dvesta hiljada dolara za Vulinov stan.

Njegov prethodnik, Nenad Stefanović, još je poznatiji po nikad dokazanom doktoratu i validnom školovanju, ali i upletenosti u trgovinu oružjem i nepočinstvima u policiji. Na primer o dekontaminaciji dokaza za Veljka Belivuka „u ubistvu na šinama“, i još otužnije što je tadašnji časni inspektor Dejan Jović, sve to istražio i dokazao, ali ga se dočepala mafijaška hobotnica u policiji, osuđen i oteran u zatvor,  da bi preminuo u nametnutom beščašću gde niko od nadležnih nije odgovarao.

O prljavim značkama u policiji svedoči da je dežurni smene Goran Stamenković prilikom rušenja u Savamali priznao krivicu, ali u dilu sa vlastima, na pet meseci uslovno, što mu ne smeta u službi, i da mu se legalizuje stembena zgrada.

Policijac sa platom, ma koliko bila velika, ne bi mogao da izgradi stambenu zgradu, a pri tom se niko iz Uprave prihoda nije našao za shodno da istraži otkud „novci“.

Ne istražuju ni otkuda luksuzan stan bivšoj državnoj sekretarki Dijani Hrkalović, ili otkud pomenuti Stefanović stanuje u kući od dva-tri miliona evra i vozi luksuzni „mercedes“.

Ne pita se ova služba, kao ni unutrašnja kontrola u policiji, otkud šefu beogradske policije Veselinu Miliću super luksuzan stan na Dedinju i ko zna šta još. A tek sadašnji ministar Bratislav Gašiću: kako dođe do imperije i vlasništvom nad medijima kojima itekako prazni fondove namenjene medijskim projektima.

U nekeom normalnom društvu davno bi reagovao/la tužalac/teljka kao neuhvatljiva za javnost Zagorka Dolovac. Naravno, i druge merodavne institucije, da u Srbiji funkcioniše pravna država, pravo i pravda.

Dragan Eraković 

Exit mobile version