Obeležena godišnjica bitke na Mačkovom kamenu

Kod Spomen-kosturnice na Mačkovom kamenu u subotu je parastosom i polaganjem venaca obeležena 109. godišnjica bitke vođene u Velikom ratu. U ime Opštine Ljubovija vence su položili načelnik Opštinske uprave Vladimir Petrović i član Opštinskog veća Aleksandar Renovčević.

Ipred Spomen kosturnice vence su položile i prijavljene delegacije: Vojske Srbije, Opštine Krupanj, ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja venac je položila Sanja Lakić pomoćnica ministra, Opštinske organizacije Saveza udruženja potomaka 1912-1920. Braća Ribnikar Ljubovija, odbor Saveza udruženja potomaka 1804-1918. major Kosta Todorović Užice, Savez organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije, Opštinske organizacije rezervnih vojnih starešina Krupnja i Osečine i ratnih vojnih veterana , UBNOR Ljubovije i Krupnja, Udruženja ratnih veterana Ljubovije, Ravnogorski pokret Ljubovija-Zvornik, Srpski ratni veterani Grada Loznice, svome pretku Cvetku od potomaka iz Lozovika kod Velike Plane, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 general Ljubomir K Marić Kosjerić, učenika Osnovne škole „Borivoje Ž. Milojević“, iz Krupnja i članovi PD „Pokreni se“ iz Krupnja, učenika Osnovne škole „Petar Vragolić“ iz Ljubovije.

Prisutnima se obratio predsednik Opštine Krupanj Ivan Isailović.

– Siguran sam da je kod tih vojnika koji su učestvovali u bici na Mačkovom kamenu sa naše strane, a verujem i sa protivničke, postojao veliki strah. To su bili mladi ljudi koji su imali svoje porodice, decu, očeve, majke, braću koja su ih čekala kod kuće. Strah je sigurno postojao, ali postojalo je nešto što je sigurno jače od straha. Upravo ti ratnici imali su tada snažnu ideju da je sloboda nešto što je mnogo važnije od sopstvenog života. Zamislite tog mladog čoveka kako juriša na protivničke rovove i gotovo je siguran da će poginuti. Tako i najavljuje Dušan Purić kada je na početku ove bitke pozvao sve svoje saborce da krenu za njim. Oficiri su jurišali ispred svojih mladih vojnika, a mladi vojnici osokoljeni za njima. Formalno rečeno, ovu bitku nismo dobili, ali smo izvojevali mnoge druge bitke – rekao je Isailović.

Isailović se posebno obratio očevima i majkama uputivši im poruku da se trude mudrim vaspitanjem da njihova deca nikada ne dođu u situaciju da moraju da ratuju. Sa druge strane, poručio je, da moramo sačuvati taj gen koji se, još od vremena Cara Dušana kada smo mnogima smetali, prenosi nepogrešivo, bez promene i nalazi se kod svakog Srbina svih srpskih zemalja. Na ovaj način treba da vaspitavamo decu, da budemo prkosni i inatni, ali da budemo mudri, da se rat nikad ne dogodi, ali da uvek budemo spremni da branimo naša ognjišta i našu zemlju.

Besedu o boju na Mačkovom Kamenu održao je potpukovnik u penziji Dragan Grujić iz Krupnja. Prikazan je i prigodan Kulturno umetnički program „U slavu junacima“. Obeležavanje godišnjice bitke na Mačkovom kamenu zajedno organizuju Opština Ljubovija i Opština Krupanj.

Pripremio: B. Petrović

Exit mobile version