Obeležen Svetski dan energetske efikasnosti

U Centru za stručno usavršavanje

Čas pod nazivom „Iskoristi energiju“ profesora Milana Savića, volontera na projektu Biosol i prezentacija na temu energetske efikasnosti, člana projektnog tima i direktora JKP „Toplana Šabac“ Slobodana Jerotića, održani su u petak u Centru za stručno usavršavanje Šabac. Na predavanjima povodom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti učenici OŠ „Jevrem Obrenović“ i Tehničke škole Šabac imali su priliku da vide različite eksperimente koji su im približili obnovljive izvore energije.   

-Prezentovali smo samo jedan segment eksperimenata koji su uključeni u projekat Biosol i biće predstavljeni u Akademiji obnovljivih izvora. Sve je prilagođeno srednjoškolcima i osnovcima, da mogu na bazičan način da nauče kako stvari funkcionišu. Kada to zaživi i doživi komercijalnu upotrebu, principi su manje više isti, samo su ulaganja malo veća, pa će i postrojenja biti veća i stvaraće više energije. Značajno je da se u ovom uzrastu upoznaju sa principima kako se od tople vode, od vodonika, temperaturne razlike itd, stvara energija- rekao je Savić.

Jerotić je naveo da je to treći put da srednjoškolci imaju čas o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

-Razgovarali smo o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima, kako da rešimo aktuelne probleme zagađenja vazduha, jer upravo je ovo način kako se dugoročno rešavaju problemi koje trenutno svi osećamo. Posle ovih iskustava, polako ćemo uspostaviti jedan sistem permanentne obuke, gde će učenici iz Šapca, ali i iz Srbije i regiona dolaziti u Akademiju. Govorićemo češće o energetskoj efikasnosti, njenom značaju i kroz neke eksperimente pokazati kako to zaista funkcioniše- naglasio je direktor JKP „Toplana Šabac“.

Učenicima se obratio projekt menadžer projekta Biosol i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, koji ih je upoznao sa radom Akademije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije osnovane u Trening centru.

-Želeli samo da obeležimo ovaj dan tako što ćemo našim najmlađim sugrađanima, osnovcima i srednjoškolcima, ukazati na značaj obnovljivih izvora energije i njihovog korišćenja. Potrudili smo se da u Trening centru koji deluje u okviru Centra za stručno usavršavanje osnujemo Akademiju za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, gde će naši sugrađani moći da se edukuju kako obnovljivi izvori energije mogu biti korisni i kako možemo preventivno delovati da grad Šabac bude energetski nezavisan grad, ali i grad zdrave životne sredine. Uspeli smo da Akademiju opremimo prvim električnim vozilom u našem gradu, kao i demo modelima. Radimo na akreditaciji kurseva koje će biti moguće pohađati u okviru ove Akademije, kako bi naši sugrađani koji su u potrazi za zaposlenjem bili obučeni i za rad na ovim instalacijama. Značajno je da mladi ljudi koji su danas sa nama imaju priliku da se na ovaj način edukuju- objasnio je Pajić.

D.Dimitrijević

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version