Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić obišao je Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga, zajedno sa članicom Gradskog veća zaduženom za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje Jelenom Milošević i šeficom Odseka za dečiju socijalnu i zdravstvenu zaštitu Draganom Milosavljević. Gradonačelnik Šapca istakao je koliko je bitno da čitavom društvu ukažemo na probleme i potrebe osoba sa invaliditetom.

,,U prethodnom periodu grad je mnogo toga učinio da ove osobe budu ravnopravni članovi našeg društva. Ja ću se truditi da poboljšamo sve ono što je urađeno za ove ljude, da svakodnevica bude mnogo prijatnija i bolja za njih. Grad Šabac je u sferi socijalne zaštite uveo dve usluge, to su lični pratilac za decu sa smetnjama u razvoju i personalni asistent za odrasle osobe sa invaliditetom. Za ove usluge Grad na godišnjem nivou izdvaja oko 26 miliona dinara. Takođe, u gradu imamo i preko 50 obeleženih parking mesta za osobe sa invaliditetom, a sada smo obezbedili i 350 nalepnica za 2021. godinu, tako da auta koja su obeležena nalepnicama neće plaćati parking na mestima koja su obeležena za osobe sa invaliditetom. Danas smo za članove udruženja obezbedili dovoljan broj zaštitnih maski, alkohola, tečnih sapuna jer se protiv pandemije korona virusa borimo svi zajedno”, izjavio je gradonačelnik Šapca.

Jelena Milošević, članica Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje, istakla je da zahvaljujući saradnji sa udruženjima koja se bave zadovoljavanjem životnih potreba osoba sa invaliditetom, grad Šabac nastoji da obezbedi preduslove za sistematsko unapređenje njihovog položaja.

,,Udruženja osoba sa invaliditetom su veoma značajan partner Gradu, u procesima izrade strateških dokumenata, kao što je na primer Strateški plan za socijalnu politiku, Plan razvoja grada i drugi. Upravo u ovim procesima, udruženja iz perspektive svojih članova, predlažu mere i aktivnosti na kojima Grad treba da radi i da, kao rezultat našeg zajedničkog delovanja, bude dobrobit svih građana”, rekla je Jelena Milošević, član Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja.

Zdravko Jokić, predsednik Udruženja paraplegičara i Slaviša Savić, sekretar udruženja, istakli su da su zadovoljni saradnjom između grada i udruženja.

,,Ono što je bitno je da grad Šabac prepoznaje potrebe, ali, takođe, i potencijale osoba sa invaliditetom i trudi se da ih na adekvatan način iskoristi. Ono što je za nas značajno jeste da smo uspeli prošle godine da kroz realizaciju dva projekta dođemo do toga da se za intelektualno očuvane osobe sa invaliditetom starije od 18 godina obezbedi usluga personalne asistencije, što je jedna od skupljih, ali jako kvalitetnih usluga. Ta usluga je namenjena prvenstveno aktivnim licima sa invaliditetom koja mogu, žele, i daju doprinos, kako sebi, svojoj porodici i organizaciji, tako i društvu uopšte. Ono što nam je, takođe, bitno jeste da upozorimo građane da obrate pažnju da ne staju na parking mesta koja su obeležena za osobe sa invaliditetom. To su mesta na kojima možemo bezbedno da izađemo iz auta, a u slučaju tržnih centara, i da budemo što bliže ulazu”, kazao je Slaviša Savić.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra od 1992. godine kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme sa kojima se osobe s invaliditetom suočavaju.

Exit mobile version