OBAVEŠTENJE ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

Obaveštavamo poljoprivredne proizvođače da u prostorije Direkcije za poljoprivredu u Vladimircima mogu doneti zemlju na hemijsku analizu.

Zašto je neophodno vršiti analizu zemljišta ?

Nisu sva zemljšta podjednako obezbeđena hranljivim materijama . U zavisnosti od matičnog supstrata na kome su nastala , imaju različit sadržaj pojedinih hranljivih elemenata koje biljke koristite u ishrani . Na njihov sadržaj u velikoj meri utiče i način eksploatacije zemljišta , a pre svega njegovo đubrenje . Svaka biljna vrsta ima određene specifičnosti u pogledu potreba za pojedinim hranljivim materijama . Biljke usvajaju veliki broj različitih hranljivih elemenata . Biogeni elementi ( azot , fosfor i kalijum ) ulaze u sastav biljaka i izgrađuju njihova tkiva . Svake godine se sa proizvodnih površina iznese određena količina biogenih elemenata . Količina koja se iznosi zavisi od visine prinosa i biljne vrste . Iznete elemente u odgovarajućim količinama neophodno je vratiti u zemljište đubrenjem , kako bi se održao potrebni nivo njihovog sadržaja u zemljištu.

Za nosioce registrovanog poljoprivrednog gazdinstva analiza je besplatna. Dodatne informacije mogu se dobiti na tel. 513-415.

Exit mobile version