Novi sadržaji za mlade i uređenje centra sela

Sreten Živanić, predsednik Saveta Mesne zajednice Bela Reka

Iako prema popisu iz 2011. godine selo Bela Reka ima 806 stanovnika, predsednik Saveta Mesne zajednice Sreten Živanić ističe da je realan broj oko 970 stanovnika, budući da određen broj meštana nije evidentiran zbog komplikovanog načina popisivanja. Istina je, međutim, da je u poslednje dve godine izražen mortalitet, i to više u populaciji muškaraca, nego žena. Bez obzira na to, Bela Reka važi za najvitalnije selo u gradu Šapcu, budući da je prirodni priraštaj veliki. Kao i u svakoj seoskoj sredini, pate od bele kuge, jer ima mnogo neženja preko 40 godina, ali ohrabruje mnogo mladih koji su se oženili, pa imaju dvoje, troje, čak i četvoro dece. Selo broji 50 učenika (sa predškolcima) u izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Vojvoda Stepa“ iz Lipolista.

Ljudi više ne emigriraju zbog teškog života kao sedamdesetih i osamdesetih godina, kad su čitave porodice odlazile „trbuhom za kruhom“, pa se zbog posla naselile u obodna prigradska naselja Šapca. Oni koji odlaze, brzo se uvere da su zarade u gradu male, te radije ostaju, jer se može naći način da se bolje živi.

U poslednjih 11 godina selo se preporodilo, te je po standardu među prva tri sela u gradu Šapcu. Mnogi infrastrukturni problemi su rešeni, pre svega putna infrastruktura, elektromreža, kao i rekonstrukcija doma kulture i izgradnja novog sa malim doradama. Kako ističe predsednik Saveta Mesne zajednice, u narednom periodu radiće se na podizanju kvaliteta života na viši nivo. Problem loše internet mreže biće rešen u naredna dva meseca. Nakon nekoliko skupih opcija, pronađeno je održivo i ekonomski isplativo rešenje. Pored centrale postavljen je betonski stub, gde će biti postavljeni uređaji, predajnici i prijemnici, usmereni prema Ceru i sa Cera će stizati signal na betonski stub, a sa tog stuba podzemnim kablom do centrale gde je uređaj- četiri usluge za koje domaćinstva sada izdvajaju 6.500 dinara koštaće 3.400 dinara. Budući da na liniji Radovašnica- Bela Reka- Culjković ima 325 telefonskih priključaka, uz 150 usluga ADSL-a za godinu i po dana otplatiće se ceo sistem, a sve posle toga je čista zarada, objašnjava Živanić.

Predstoji i rešavanje problema autobuskih linija. Prvi autobus kreće u pola šest ujutru, a poslednji u 20.20 sati uveče, pa većina meštana ne može da radi drugu smenu u Šapcu. Zbog toga je traženo uvođenje linije od 22.20 sati. Na liniji od Šapca preko Majura, Slepčevića i Duvaništa do Bele Reke živi i do 12,5 hiljada stanovnika. Tender za kružnu liniju Duvanište- Bela Reka bi bio dobro rešenje i trebalo bi da bude raspisan ove godine.

Protivgradna zaštita je takođe akutni problem čije rešavanje je u nadležosti države. U međuvremenu, meštani su prepušteni ćudima prirode.

-Republika Srbija, koja je u obavezi da obezbedi protivgradni sistem preko hidrometeorološkog zavoda, prema tom akutnom problemu ponaša se maćehinski. Optimalan broj za protivgradnu stanicu je oko 16 raketa. U gradu Šapcu im 28 protivgradnih stanica, a 25 je u funkciji. Unapredili smo protivgradnu zaštitu, dobili po četiri rakete od Grada, podigli na sedam- osam, i tako prošle i pretprošle godine predupredili katastrofalne štete. Ove godine Grad će izdvojiti dva i po do tri miliona za do 100 protivgradnih raketa, što opet nije dovoljno. Nemamo drugi način zaštite- upozorava on i dodaje da, primera radi, u Beloj Reci ima blizu 100 hektara maline, a u tom selu nisu najveći proizvođači.

Kad je pun rod, jedan hektar malina daje 10 tona malina u sezoni, a ako 10 tona malina potuče grad, to je nesaglediva šteta. Ogroman problem čije rešavanje mnogo košta predstavlja nedostatak pijaće vode i kanalizacione mreže. Primarni vodovod je skupa investicija, pogotovo za donji deo sela.

-U gornjem delu sela imamo prirodni izvor iz Cera, pa koristimo tu vodu slobodnim padom, ali u drugom delu sela nemaju niotkuda vodu i bunari su jako zagađeni. Sa prirodnog izvora donose vodu za piće, a vodu iz bunara koriste isključivo za tehničke potrebe. Voda je akutni problem za rešavanje u naredne tri godine. Verujem da će paraleno sa decentralizacijom opštine i uvođenjem četiri- šest seoskih opština, dovesti i vodu u ovaj deo. Bela Reka ima na kraju sela vode. Jedan čovek bušio je dubinski bunar i na 58 metara našao jezero sa nesagledivim količinama vode. Trebalo bi da geolozi ispitaju to područje, da se probuše bunari i da se voda izvuče iz utrobe zemlje. Tu nema zagađenja, potrebno je da se podigne, da se naprave ogromni bazeni, da se voda izvuče pumpom i tu deponuje, a onda slobodnim padom koristi- objašnjava.

Bela Reka je administrativno mačvansko, a inače pocersko selo i ima, kako ističe, fantastične mogućnosti. Iza Živanićeve kuće, na kilometar i sto- dvesta metara, nalazi se dolina interno nazvana „Duga luka“, gde na 500 metara dužine i 150- 200 metara širine protiče rečica i može da se napravi sportsko- rekreativni centar koji bi turističkim potencijalom animirao ljude iz Šapca, Bogatića i Vladimiraca.

-Bela Reka je retko selo koje je uspelo da otkupi parcelu za groblje naslonjenu na postojeće staro groblje. Povratnik iz Francuske donirao je tri hiljade, a Mesna zajednica dodala hiljadu evra za otkup. Tu ćemo izgraditi kapelu, isparcelisati i opremiti groblje za oko 500 grobnih mesta. Ovim smo rešili problem grobnih mesta za narednih 40 godina- kaže Živanić.

Bela Reka ove godine ulazi u finale uređenja centralnog dela sela, čime će to postati jedan od najuređenijih centara sela u gradu, na šta će biti utrošeno dva miliona i 600 hiljada dinara. Biće urađeno igralište za male sportove za decu školskog uzrasta i omladinu, a centar sela asfaltiran i opremljen sadržajima za decu, čime će stvoriti ambijentalnu celinu koja će zadovoljavati potrebe meštana. Selo se prostire na 2.380 hekatara i po veličini teritorije je na osmom mestu u gradu. Prošle godine ubrano je milion i 300 hiljada dinara poreza.

D.Dimitrijević

PROJEKAT „MLADI NA SELU – DOBRO JE OSTATI“, PODRŽAN IZ BUDŽETA GRADA ŠAPCA

Exit mobile version