Noumeni i fenomeni

Ovaj Kantov svet nuomena i fenoma uzimam samo kao metaforu da opišem jedan neobičan događaj vezan za obrazovanje.

Skoro sam u jednom društvu upoznao jednu žensku osobu starosti oko 70 godina. U tom procesu upoznavanja rekao sam joj, da sam se pre advokature bavio profesurom u šabačkoj gimnaziji i drugim srednjim školama gde sam predavao skoro sve društvene nauke, između ostalog sociologiju i filozofiju. Ona je odmah rekla kako je volela socijal-utopiste Šarl Furijea i Sen Simona. Ja sam se iznenadio kako je neko mogao da zapamti posle 50 godina od njihovog učenja imena tih teoretičara. Rekla je da voli marksističko učenje, iako marksizam nije imala. Kad sam je pitao da li poznaje, odnosno da li seća nekog buržaoskog filozofa, na primer  Hegela, ona je rekla, da. Kad sam je pitao da li može da  kaže vremenski kojoj filizofiji pripada, odnosno da li pripada vremenu starog veka, srednjeg veka ili novog veka, koji počinje od perioda humanizma i renanse pa do danas. Ona ga je svrstala u period od 15 veka pa do danas. Rekla je da je završila srednju ekonomsku školu-pravni smer u Rijeci, ali da je malo radila u struci, već da se prekvalifikovala i radila kao kuvarica sve vreme svog života.

Mene je to više nego iznedilo u pozitivnom smislu, da jedan kuvarica posle više od 50 godina seća se ovih filozofa.

Ovo je uvertira da bi ispričao jedan suprotan primer. Upoznao sam dva naša mlada lekara koji su završili šabačku medicinsku školu, u kojoj su imali predmet filozofija. To je bilo oko 8 godina posle srednje škole. Hteo sam da ih ih kratko testiram šta se sećaju iz filozofije, rekli su, veoma malo. Kad sam ih pitao da li se sećaju da su učili o Hegelu. Sećaju se njega. Pitao sam ih  samo, da li mogu vremenski da odrede kad je delovao, odnosno da li je to bio stari vek, srednji vek ili novi vek, kao što sam pitao kuvaricu. Oni nisu mogli da se opredele, a rekli su da su imali 5 iz filozofije i da su bili odlični đaci. Kuvarica je rekla da je bila prosečan đak.

Pitam se, ko je ovde Kantov fenomen, da li mladi lekar koji posle 8 godina od učenja ne zna da tog gorostasa od filozofoza vremenski samo svrsta, a šta bi tek bilo da sam ga slučajno pitao o osnovnoj niti njegove filofije, ili kuvarica koja je to zna, iako je to učila pre 50 godina.

Mislim, da je fenomen naša prosveta, koja često od drveća ne vidi šumu.

Trifun Drobnjak, advokat i bivši profesor Šabačke gimnazije

Exit mobile version