Nikola Lukić iz Donje Rumske za „Podrinske“

Na selu mi ništa ne nedostaje

 

Nikola Lukić završio je Višu poljoprivrednu školu, po struci je inženjer poljoprivrede i nakon školovanja se bez razmišljanja vratio u rodnu Donju Rumsku. Sa svojih 25 godina siguran je da će budućnost graditi u selu gde živi sa ocem, majkom, babom i dedom i zajedno sa njima privređuje na imanju od oko 12 hektara. Polovina zemljišta im je pod voćem- višnjom, šljivom, kruškama i jagodom.

-Proizvode većinom plasiramo na naše tržište. Imamo distributera za višnju i krušku, a šljivu plasiramo za naše sušare – kaže Nikola za „Podrinske“ i dodaje da na ovaj način mogu da zarade za pristojan život.

Povrće gaje u manjim količinama, koliko da namire sopstvene potrebe, dok od stoke imaju 13 goveda tovljenika.

Nikola je kao jedini naslednik u porodici Lukić i zaljubljenik u selo odlučio da se angažuje i doprinese životu u lokalnoj sredini, tako da je sada na čelu mesne zajednice. Pošto je Dom kulture ruiniran i dotrajao, podneli su zahtev za renoviranje i rekonstrukciju.

– Tu ćemo urediti prostorije gde ćemo se okupljati i održavati sastanke na kojima ćemo donositi odluke značajne za selo. Potrudićemo se i da organizujemo različite aktivnosti i okupljamo se kada su praznici i druge lepe prilike- kaže Nikola i ističe da se nadaju da će srediti i atarske puteve, koji trenutno nisu u najboljem stanju.

U Rumskoj nemaju ambulantu, a najbliža se nalazi u Volujcu i udaljena je pet kilometara. Imaju lepu, renoviranu, osnovnu školu do četvrtog razreda. Nemaju ni apoteku, niti filijalu pošte. Planiraju da osnuju zadrugu i Nikola smatra da bi njihova roba na taj način lakše našla put do kupaca. U Rumskoj ima oko 700 stanovnika i dve mesne kancelarije. Nikola kaže da se mladi odlučuju da ostanu da žive u ovom mestu i da ih gradovi ne odvlače od ognjišta.

– Ja nikad nisam imao dilemu da li da odem ili da ostanem. Završio sam školu koja je usko povezana sa poljoprivredom i vratio se da svoja znanja nastavim da primenjujem u praksi. Lepo mi je na selu. Dišem čist vazduh, uživam u prirodi koja me okružuje. Ne mogu da kažem da mi bilo šta nedostaje- iskren je Nikola i dodaje da koristi subvenciju za zemljište i da bi bilo dobro da se uvedu i subvencije za voće, jer je ranije podnosio zahtev, ali da nije dobio.

Smatra da je voće budućnost i da se jagoda, šljiva i višnja najbolje prodaju. Naravno, važan je i plasman na tržištu i što bolja cena, po mogućstvu zagarantovana.

D.D.

Exit mobile version