Neka bude čisto

Ekološkom akcijom u Krupnju proslavljen Dan planete Zemlje

U subotu 22. aprila 2023. godine članovi Planinarskog društva „Pokreni se“ iz Krupnja su u saradnji sa lokalnom samoupravom i Turističko-sportskom organizacijom opštine Krupanj u neposrednoj blizini centra grada uspešno realizovali akciju čišćenja brda Đulim od sitnog otpada (plastične i staklene flaše, limenke) sa ciljem skretanja pažnje javnosti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine.

Petnaestak članova, među kojima pet-šest najmlađih su u okviru ekološke patrole prošli pešačkom stazom Đulim i očistili je od smeća. Na opšte iznenađenje, na određenim mestima gde se okupljaju uglavnom mladi, otpada u ovom slučaju nije bilo preterano mnogo. Kasnije su saznali da postoje pojedinci koji povremeno samostalno sprovode čišćenje ove lokacije! Hvala im za to što rade i pozivamo ih da se priključe organizovanim akcijama.

U svakom slučaju, otpadu je svakako mesto van prirode, ovakve i slične akcije upravo služe kako bi se skrenula pažnja javnosti da ne bacamo smeće van kopre ili kontejnera, da pokušamo da očuvamo izvore i vodotokove od zagađenja, da edukujemo stanovništvo o tome koliko je bitno imati svest o zaštiti prostora u kome živimo. Jer, ako to ne učinimo – čemu u budućnosti da se nadamo.

Treba istaći da je u saradnji sa lokalnom samoupravom i javnim preduzećima najavljena nova akcija PD „Pokreni se“ Krupanj koja uključuje odnošenje krupnijeg otpada sa pomenute lokacije, kao i uređenje lokaliteta od otpalih stabala, grana i korova, postavljanje mobilijara u vidu klupi i stolova, kao i mobilijara za decu, putokaznih tabli, planinarskih markacija i svega drugog što će doprineti da se lokalno stanovništvo, ali i posetioci Krupnja i Rađevine u ovom delu Srbije osećaju kao kod kuće.

Pripremio: Dušan Žugić

Exit mobile version