Nedelja sporta i tolerancije

U Osnovnoj školi „Laza K. Lazarević“

U Osnovnoj školi „Laza K. Lazarević“ je i ove godine obeležen Međunarodni dan tolerancije nizom aktivnosti koje su održane tokom protekle sedmice. Sport je važan deo ljudskog i društvenog identiteta, stoga  je „Sport i tolerancija“ tema pod kojom je održana ovogodišnja Nedelja tolerancije.

U vremenu kada vlada sve veća netrpeljivost među ljudima, učitelji i nastavnici imaju veliku obavezu i odgovornost da našu decu nauče kulturi mira, tolerancije i razumevanja, kako bi postali odgovorni ljudi obogaćeni empatijom prema drugima i drugačijem.

Osnovna škola „Laza K. Lazarević“ je vaspitno-obrazovna ustanova sa najvećim brojem učenika u našem gradu. Kao takva prepoznaje svoju važnu ulogu u lokalnoj zajednici, te kroz razne projekte, radionice i nastavne, ali i vannastavne, aktivnosti doprinosi pojačanom prihvatanju kolektivnih i pojedinačnih vrednosti. Sve izdvojene jedinice, kao i matična škola, su dale svoj doprinos u osnaživanju duha uzajamnog poštovanja.

Najpre su, u okviru Nedelje tolerancije, u izdvojenoj školskoj jedinici u Jevremovcu, učenici prvog i trećeg razreda odmerili svoje sposobnosti u Igrama bez granica, tokom kojih je cilj bio druženje i zabava, u čemu su se svi dokazali i pokazali kao pobednici.

U Pocerskom Metkoviću učenici su se podržavali i navijali jedni za druge tokom sportskih nadmetanja, a zatim su zajedno izradili pano na temu „Tolerancija“ gde su istakli važnost ljudskosti, praštanja, popuštanja i nenasilja. U Grušiću je održana radionica pod nazivom „Svi smo mi različiti, ali zajedno plivamo u ovoj školi“.

Zatim, u izdvojenoj jedinici u Varni je najpre održan Sportski dan, a zatim i timsko rešavanje unapred osmišljenih misaonih zadataka. Poštujući svačije mogućnosti i sposobnosti, te podstičući dogovor, saradnju, strpljenje i toleranciju – učenici su došli do zajedničkih rešenja.

Učenici šestog razreda u matičnoj školi su se takmičili na poligonu spretnosti, učenici nižih razreda su se nadmetali u štafetnim igrama, a prvacima je održana radionica „Mi smo kulturni i fini, zato smo i tolerantni“.

Deca su naučila šta je prihvatanje i uvažavanje, naučili su da sarađuju sa drugom decom, da prihvate sebe i druge bez osećaja superiornosti ili inferiornosti.

Igra i druženje sa drugom decom su potrebe svakog deteta, a ove potrebe se adekvatno zadovoljavaju u školskim ustanovama.

Na ovaj način se daje prilika deci da se druže i igraju sa drugima, te da odrastu u tolerantne ljude, sposobne da prihvate različitosti među ljudima.

Exit mobile version