Nećemo dati zemlju!

Ljudi iz doline Jadra poručuju:

Država uveliko donosi nove i menja postojeće zakone kako bi omogućila nesmetan početak projekata kao što su projekat Jadar kompanije Rio tinto u Loznici, upozoravaju ekološka udruženja. Tako na primer, novi predlog zakona o eksproprijaciji, legalizovaće otimanje privatne zemlje koju žele da otkupe strane komapnije.

Farma Predraga Đurića

Krave Predraga Đurića iz sela Korenita nedaleko od Gornjih Nedeljica gde se planira rudnik „Rio Tinto“, jedu hranu sa plodnih njiva iz doline Jadra. Te plodne njive, postale bi rudnik u budućnosti, ali ovaj poljoprivrednik odbija da ih proda.

„Neću prodati zemlju nikada. To ne dolazi u obzir ni u kom slučaju. Mi ćemo to braniti ako bude trebalo i sa svojim životima. Ovo iza mene, to je moj život, ja se time bavim punih 30 godina. Moja farma krava, to vam je crna metalurgija. Ono što je crna metalurgija u rudarstvu, to vam je mlečno govedarstvo u poljoprivredi. Poručujem im svima, pustite me da radim kao što sam i do sada radio, neka idu svi do đavola odakle su i došli“, navodi Predrag Đurić iz Korenite, jedan od velike većine vlasnika parcela u dolini Jadra koji ne žele svoje njive da prodaju Rio Tintu.

Predrag Đurić iz Korenite

Međutim, sudeći prema novim izmenama zakona, država će svaki projekat stranih kompanija moći da proglasi projektom od javnog značaja i tako legalizuje otimanje zemlje.

„Valjda neće doći do toga, mislim, ja se ipak nadam. Ako do toga dođe, mi smo onda propali načisto. Ako državi nije u interesu da joj ja proizvedem stotine litara mleka dnevno, onda ne znam šta da kažem. Troje dece gajim od svoje farme, na kojoj cela porodica pošteno radi. Ako se taj plan države ostvari, i otmu mi zemlju, ja ću onda biti socijalni slučaj. Ja nešto drugo da radim nemam“, objašnjava Predrag Đurić.

Ekološka udruženja koja se protive dolasku Rio tinta, kažu da je ovo samo nastavak menjanja zakona i propisa kako bi se omogućio nesmetan dolazak stranim kompanijama.

Momčilo Alimpić, potpredsednik udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“

„Oni su iscrpeli sve mogućnosti da mirnim putem otkupe zemlju. Dosta kuća jeste prodato, ali nije prodata većina njiva koje im trebaju za rudnik. Ovo što sada radi Skupština i Vlada Republike Srbije, to je čist kriminal, oni će našu zemlju dati strancima na tacni. Ovo je samo nastavak onoga što država radi, konstantno upozoravamo da menjanje zakona o rudarstvu, pa o referendumu i sada o eksproprijaciji jeste samo način da se Rio Tintu i slučnim kompanijama proda Srbija“, navodi Momčilo Alimpić, potpredsednik udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“.

Razrušene kuće u Gornjim Nedeljicama

Kuće koje su sada u vlasništvu Rio Tinta, prodate su dobrovoljno, kaže Momčilo Alimpić i dodaje da će uz izmene zakona o rudarstvu i referendumu, izmena zakona o eksproprijaciji imati katastrofalne posledice, ali da oni to neće dozvoliti.

Đ.Mijailović

Exit mobile version