Narod žrtvovan zbog izbora

TRIBINA ZONE NOVOG OPTIMIZMA U ŠAPCU: „COVID 19 – PANDEMIJA LAŽI“

U trećoj godini Novog optimizma u Šapcu tribina je posle uobičajnog Gradskog trga održana kod Stare tvrđave, na Savskoj aveniji. Sama tema bila je inspirativna – „Covid-19 – Pandemija laži“, a prof. dr Zoran Radovanović ukazao je da je broj umrlih četiri-pet puta veći od zvaničnih brojki Kriznog štaba a zaraženih tri-četiri puta. On je naveo da je čitav narod žrtvovan kako bi se šestog maja proglasila pobeda nad korona virusom zbog izbora. U svet su otišle slike sa derbija, 15-20.000 ljudi koji ne poštuju nikakve mere. Posle izbora 21. juna došlo je do velikog skoka zaraženih da bi uz ogromne napore pandemija došla pod kontrolu. On je naveo da je sada situacija bolja ali da se ne treba opuštati. Prerano su deca puštena u škole, očekuje se masovan povratak sa letovanja, i bolje da se sačekalo barem do sredine septembra sa školom i da se broj zareženih smanjio oko nule umesto sadašnjih 50 do 70.  Dr Rade Panić ukazao je da su i sindikati u prosveti kao i Sindikat lekara i farmaceuta bili protiv polaska đaka prvog septembra. Ima i pritisaka prosvetnih vlasti na roditelje da deca krenu u školu, a posledice ćemo tek da osetimo ubrzo. Veliko je pitanje da li će se pojaviti novi vrh zaraze, potrošena je zaštitna oprema, veliki broj medicinskih radnika je obeleo, nedostaju PCR testovi… Ako se poštuju zaštitne mere onda situacija može da se drži pod kontrolom, ali je došlo do velikog opuštanja, održavaju se vašari, pune su bašte, dolazi do većeg okupljanja građana, pre svega omladine, i to je već zvono za uzbunu, naveo je dr Panić. Prof. dr Oliver Stojković istakao je da javnost nema nikakve informacije o broju, kvalitetu, ceni, poreklu testova… Sada praktično zbog nedostatka sredstava preporučuje se da se ne rade kontrolni testovi posle 14 dana. Već desetog januara u Nemačkoj je utvrđen genom korona virusa, ubrzo su dizajnirani testovi. On smatra da su PCR testovi dosta pouzdani, ali je važan i način uzorkovanja, i uzorci iz pljuvačke se sve više primenjuju. Novinarka Ana Lalić istakla  je da su sve zdravstvene ustanove pod pretnjom otkaza zabranile medicinskim radnicima da daju izjave za medije. To je kršenje osnovnog ljudskog prava na govor i mišljenje. U početku zaista nije dovoljno opreme i testova, ali se to kasnije popravilo. Apel i protest oko tri hiljade lekara takođe je doprineo da se vodi više računa o opremanju i ostalim segmentima pandemije, ukazala je Ana Lalić. Dr Vojin Rakić, direktor Centra za bioetiku, podsetio je da u Srbiji nema podele vlasti, sve odluke donosi jedan čovek, Aleksandar Vučić. Tako da je i Krizni štab bio pod Vučićevim uticajem i doneo naprasno odluku da je pandemija pobeđena i da se održe izbori.

– Vučić je lično preko njemu bliskog tabloida osporio moje zvanje u UNESKU, a ja ga pozivam na TV duel da sve to pred javnošću dokaže. Informacije u ovom slučaju, kao i u mnogim prethodnim, proistekle su od BIE, rekao je Rakić.

Tema o pandemiji je vrlo aktuelna za Šabac. U drugom piku ovde je zaraženo 1.964 osobe, 42 su preminule, a šabački naprednjaci su optužili Krizni štab da nije na vreme uveo vanrednu situaciju. Istine radi od 21. juna nedostajali su testovi koje bi trebalo da obezbedi Zavod za javno zdravlje, ali tek kada je Grad Šabac kupio posredstvom kanadske ambasade 150 testova, onda su reagovale i republičke ustanove i dostavile veći broj testova. Kao stručni konsultanti rad Kriznog štaba pomogli su prof. dr Zoran Radovanović i prof. dr Oliver Stojković. O bespriznornim lažima SNS dovoljno govori da je i predsednik države Aleksandar Vučić izjavio da je „vanredna situacija u Šapcu izmišljena kako lokalna vlast ne bi priznala izborni poraz“.

Prof. Filozofskog fakulteta dr Oliver Tošković naveo je da za sada psihologija ne može da da odgovor koliko je pandemija uticala na psihičko zdravlje ljudi. Ali, to će se već za godinu i dve saznati, u svakom slučaju posledice će osetiti čitav svet.

Ovom prilikom pohvaljeni su napori grada Šapca da svim učenicima i nastavnicima obezbede zaštitne maske. Međutim, kako je naveo dr Rade Panić, pitanje je koliko ostale lokalne samouprave mogu da to učine za svoje đake. To bi trebalo država da reši, a ne da se daju ogromna sredstva za stadione, bombardere i mnogo toga što građanima bode oči. Moderator tribine bila je Isidora Kovačević, novinarka TV Šabac. Tribinu je prenosila TV Šabac, i svih nardenih dana do petka.

D.Eraković

 

 

 

 

Exit mobile version