Najsmrdljiviji cvet raste u Badovincima

„Cvet leš“

Titan arum je najsmrdljiviji cvet na svetu. Zovu ga još i cvet leš, a karakteriše ga to što tokom svog cvetanja ispušta nesnosan smrad koji podseća na trulo meso. Jedan takav cvet procvetao je u Badovincima kod Bogatića. Selena Popović kupila je lukovicu ovog cveta na pijaci, od jednog čoveka i platila paprenih 50 evra. Videla je samo sliku i svideo joj se cvet. Kada je došla kući, na internetu je pročitala da ga karakteriše nesnosan smrad tokom cvetanja.

„Kod mene je već 10 godina. Po priči čoveka koji mi je prodao lukovicu, trebao je da procveta za par godina. Međutim, kod mene nije cvetao sedam godina. Samo je rasla ta lukovica, ja sam je svake jeseni vadila, u proleće ponovo sadila. Nakon sedam godina je procvetao i evo cveta već treću godinu zaredom, mada na internetu piše drugačije. Trebao je da cveta na svakih sedam godina, a kod mene cveta svake godine, da li će tako nastaviti videćemo“, priča Selena Popović za „Podrinske“.

Selena Popović

Kako sada svake godine cveta i pleni lepotom, stiče se utisak da ovom cvetu sa Sumatre izuzetno prija plodna Mačvanska zemlja i naša klima.

„Ne znam šta mu to odgovara kod mene. Možda ljubav prema cveću. Ja ga negujem zalivam, možda je tajna puno vode, cvet je sa Sumatre i traži mnogo zalivanja. Volim cveće, možda je to razlog što kod mene cveta svake godine“, navodi ova zaljubljenica u cveće.

Karakteristika ovog cveta je nesnosan smrad. Neprijatan miris, srazmeran je njegovoj lepoti, a neke vrste imaju toliko intenzivan neprijatan miris, koji se oseća i do 500 metara u krug od same biljke.

„Ovo je podvrsta Titan aruma, koji se zove cvet leš. Kad cveta smrdi na pokvareno jaje, na trulo meso. Mislila sam da će biti mnogo gore, ali nije toliko strašan taj njegov miris, može da se podnese. Kad prođe cvet, on se potpuno osuši i otpadne, zatim iz lukovice izbijaju listovi, i onda tokom cele godine imam kao palmu. Na jesen se i to osuši, ja onda lukovicu vadim i ponovo je na proleće sadim“, priča naša sagovornica.

Selena je lukovicu koja se svake godine bokora dala i prijateljicama, još uvek nije dobila ni jednu povratnu vest da je procvetao još kod nekoga, kaže da se nada da neće i kod njih čekati sedam godina da prvi put procveta, kao što je bio slučaj kod nje.

„Prvo se svi oduševe izgledom cveta. Tučak je veliki, ovaj list je sjajan i jarkih boja. Ali ne sedimo blizu njega, moramo malo da se odmaknemo. Nije baš da ne može da se diše 500 metara kao što piše ne internetu, ali nije baš ni prijatno biti mu blizu. Prvo su mi rekli da cvet traje samo 24 časa, pa sam ustajala noću, dežurala, da ne propustim njegovu lepotu. Sada sam videla da nije baš tako, pa cvet traje nekih pet šest dana“, objašnjava Selena.

Kod Selene se ispostavilo da je pogrešno sve što je pročitala o ovom cvetu, na svu sreću. Upravo zbog toga uživa u njegovoj lepoti i atraktivnosti svake godine. Da li će tako biti i ubuduće, ostaje da se sačeka sledeće godine.

Đ.M.

Exit mobile version