Nagrađena Šapčanka Biljana Regan

U njujorškom Njujorkeru obeleženo 80 godina od smrti Nikole Tesle

Konferencija posvećena Nikoli Tesli, srpsko – američkom istraživaču i pronalazaču koji je osvetlio svet, odžana je 14. januara u Njujorku. Skup je bio u znaku 80 godina od smrti naučnika čiji su pronalasci omogućili proizvodnju i dostribuciju naizmenične struje, a na Pravoslavnu novu godinu otvoren je u prisustvu amabasadora Srbije u Americi Marka Đurića. Monumetalni spomenik otkriven je potom u holu hotela New Yorker, gde je poslednju deceniju živeo, radio i na Božić 1943. umro Srbin koji je na Vidovdan 1856. rođen u ličkom i austrougarskom selu Smiljanu. Reč je o delu vajara Stena Vatsa.

Vesna Mihailović sa Nikolom Lončarom, predsednikom Fondacije „Nikola Tesla“

Medalja i povelja Fondacije „Nikola Tesla“, čiji je osnivač i predsednik Nikola Lončar, na Teslinoj svečanosti uručene su Biljani Regan. Nagrađena je rođena u porodici Kalinić u Šapcu, po zanimanju je babica, a u Americi se posvetila očuvanju srpske kulture, tradicije i običaja. Svojevrsna lokalpatriotska „podrška“, tokom uručivanja priznanja, bile su joj četiri Šapčanke: prof. dr Mirjana Popović Božić, koja živi u Bostonu a fizičar je i naučnik međunarodnog renomea, Nada Martinović iz Klivlenda u Ohaju, koja je prošle godine kao muzički pedagog i dirigent Dečjeg hora „Sveti Sava“ dobila orden i Medalju „Nikola Tesla“, njena majka Danica, i Vesna Mihailović koja radi u Njujorku.

U njujorškom hotelu Njujorker

Nova 7531. godina, rečju, protekla je u znaku sećanja na Srbina i istraživača koji je najverovatnije 1890. čovečanstvu darovao induktivni kalem koji se i danas koristi u radio-tehnologiji, na Nijagarinim vodopadima 1893. konstruisao električnu centralu, otkrio stalne zemaljske talase (1899-1900) i dokazao da je Zemlja provodnik. Osim izložbe Teslinih patenata, svečanost je uveličana i revijom srpske narodne nošnje. Čuvenim američkim Njujorkerom, uz hrišćanski pozdrav „Hristos se rodi, vaistinu se rodi“, na Mali Božić su defilovali – uglavnom mladi – obučeni u nošnje iz Šumadije, Kosova i Metohije, Vojvodine, Mačve.

Ž. Vojinović

Naslovna fotografija: S leva na desno: Nada i Danica Martinović, Vesna Mihailović, nagrađena Biljana Regan i prof. dr Mirjana Popović Božić

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version