Nađite rešenje za težak položaj poljoprivrednika

Inicijativa Selo- grad uputila pismo predsedniku Srbije

Povodom pisma koje su tog dana uputili predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predstavnici Inicijative Selo- grad održali su u ponedeljak, 18. novembra, konferenciju za novinare na kojoj je odbornik Dragan Stanković ukazao na probleme u poljoprivredi. On je podsetio da su u protekle tri godine čak 32 puta posredstvom medija upozoravali na dramatično loše stanje, posebno u stočarstvu.

Stočarstvo u gubicima

-Upozorili smo na stanje koje je pretilo da cena bikova postane veoma niska, što se, nažalost, obistinilo. Trenutno, cena bikova iznosi 1,85 evro centi, a podsećamo da je prethodna cena u februaru ove godine bila 2,35. Imajući u vidu da u mačvanskom, posavotamnavskom ili pocerskom selu, prosečno domaćinstvo ima oko deset grla, to znači da gubi oko 3.000 evra godišnje, a mesečno oko 400 eura. Domaćinstva koja imaju više grla za prodaju, trpe i veće gubitke- istakao je Stanković, podsećajući da subvencije za bikove kasne godinu dana, te da je praksa prethodne vlasti bila isplaćivanje unapred, što sada nije slučaj.

On je postavio pitanje zašto turski državljani kontrolišu i nadziru otkup stoke ako je prethodni izvoz bio legalan, budući da su dobili informaciju da je pre nekoliko dana ponovo aktiviran otkup, tačnije, dve i po hiljade tona junećeg mesa za tursko tržište.

-Nezvanično saznajemo da se iz EU uvozi meso treće kategorije, koje se koristi u ishrani našeg stanovništva. Smatramo da je to pogrešno i da se ne sme srpskom seljaku i stočaru stajati na put pri plasmanu mesa na naše tržište, već mu treba pomoći, jer, složićete se, mi smo ipak regija sa velikim stočnim fondom i to junetinom, koja je tražena u čitavom svetu, a samo se kod nas guši tržište i koči plasman domaćeg junećeg mesa- naveo je Stanković i dodao da se slična situacija dešava i pri otkupu svinja, gde cena konstantno varira.

Smatra da se srpski seljak mora osloboditi najezde tajkuna u poljoprivredi.

Nacionalno, ne stranačko pitanje

-U poslednje tri do četiri godine, cena ide i do 170 dinara, zadrži se samo dva do tri dana i odmah pada na ispod 150 dinara po kilogramu žive vage svinjskog mesa. To se ove godine desilo najmanje deset puta. Zar je moguće da ta cena varira od 135 dinara do 175 dinara, s tim što 135 dinara stoji po mesec ili dva, a tih 175 dinara se zadrži samo dva dana? Ko je utovario svinje u ta dva dana- pita se on.

Stanković kaže da je očekivao odgovore u vezi sa ovom temom od narodnih poslanika iz Šapca koji predstavljaju Srpsku naprednu stranku i zvaničnika Republike Srbije koji se bave poljoprivredom, ali su izostali. Ocenio je da je cela godina, „po klimatskim uslovima i po rodnosti, zadovoljavajuća, ali i rekordna po pljački seljaka. Nikada seljak nije bio opljačkan kao ove godine, počevši od voća, povrća i sitne stoke. Trenutno je najveći problem krupna stoka, gde je država, sama, podstakla mnoge poljoprivrednike da podignu  kredite, da uzmu telad  i da ih prodaju za adekvatnu cenu. Pošto se sada to ne dešava, srpski seljak posluje sa velikim gubicima“, smatra odbornik Inicijative.

Ovo nije stranačko, niti pitanje jednog malog pokreta kao što je naš, ovo je nacionalno pitanje i tema koja se tiče prosperiteta poljoprivrede zemlje Srbije, poručio je Stanković i zapitao se da li se na ovaj način država bori protiv odlaska mladih sa sela. On je zaključio da bi predsednik mogao, kao što je rešio probleme zaduženih u „švajcarcima“ i taksista, da se pozabavi i problemima srpskog seljaka koji kopni u dugovima i posluje u gubicima. Poljoprivrednici čine 50 posto stanovništva i mnogo se novca u državnu kasu slije od poljoprivrede, podsetio je Stanković i istakao da očekuje odgovor ili eventualni sastanak predstavnika poljoprivrednika sa predsednikom, kako bi mu izložili svoje probleme i pokušali da nađu rešenje za njihov težak položaj.

D.Dimitrijević

 

 

 

 

Exit mobile version