Muzej u digitalnoj sferi

Šabačke ustanove kulture ponovo pred izazovima vanredne situacije

Od početka pandemije kovid- 19, Narodni muzej Šabac je pokušavao da jedan deo svojih aktivnosti premesti u digitalnu sferu i da na taj način ostane u kontaktu sa svojom publikom, ali i da se potrudi da stekne novu, ističe direktorka Nela Tonković.

Šabačke ustanove kulture ponovo pred izazovima vanredne situacije

Epidemija kovida-19 svima je izmenila živote, a ta promena u institucijama kulture osetila se na poseban način i zahtevala mnogo prilagođavanja. Rukovodstva i zaposleni redovno su pratili preporuke i savete kako da se posetioci ponašaju pri dolasku, a onda je usledilo „zaključavanje“. Tokom perioda vanrednog stanja, sugrađani su ostajali u svojim domovima, a mnoge ustanove kulture sa nestrpljenjem čekale da im otvore svoja vrata. Kako nisu mogle da se sretnu sa njima, spas su potražile u digitalnom svetu koji je, često kritikovan kao uzrok otuđenja među ljudima, konačno dobio priliku da pokaže da može da ih spaja. Željni kulturnih sadržaja, Šapčani su mnoge, upravo zahvaljući šabačkim ustanovama kulture koje su ih učinile dostupnim, uspevali da nađu upravo na društvenim mrežema. U Šapcu je ponovo vanredna situacija, ali staro iskustvo može da pomogne da se smisle novi načini za komunikaciju sa onima kojima kultura nije luksuz, već potreba.

-Intenzivno smo koristili društvene mreže Fejsbuk i Instagram kako bismo na dnevnom nivou predstavljali predmete iz muzejskih kolekcija i publiku upoznavali sa njihovim pričama. Do pre desetak dana, još uvek smo mogli da otvaramo izložbe i organizujemo sadržaje za publiku, te smo tako otvorili izložbu „Antički poljoprivredni alat Podrinja“ i imali jednu radionicu za decu. Nažalost, sve nas je ponovo zatekla ova nepovoljna epidemiološka situacija i sada već ponovo treba drugačije da se vladamo kako bismo svi zajedno ostali bezbedni i zdravi. Ovih dana ponovo krećemo sa aktivnijim onlajn prisustvom, pokrenuli smo muzejski Jutjub kanal, sada publici nudimo i virtuelno vođenje kroz izložbu, obaveštavamo je o našim sledećim aktivnostima i pitamo za dobru volju da sa nama sarađuje na poslovima pripreme sledeće izložbe. Za sada je odziv publike dobar, uspeli smo da aktiviramo i taj komunikacioni kanal i, ono što je najvažnije, ohrabrili publiku da ta komunikacija bude dvosmerna i da se svi zajedno na nju priviknemo- naglašava direktorka Narodnog muzeja Šabac Nela Tonković.

D.D.

Exit mobile version