Moramo se osvrnuti i na Kovačevićeve klevete

Reakcija povodom sramne i manipulativne izjave za medije predsednika Opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića (18. 12. 2021.) o borbi protiv rudnika litijuma na teritoriji Pranjana i okolnih sela.

Na početku borbe meštana pranjanskog kraja protiv potencijalnih rudnika litijuma i geoloških istraživanja na litijum, bor i prateću asocijaciju elemenata na teritoriji opštine Gornji Milanovac, predsednik opštine Dejan Kovačević bio je uporan u nameri da negira postojeću dokumentaciju Ministarstva rudarst va i energetike, te da zabrinute meštane predstavi kao nadriekologe s političkim, tj. stranačkim angažmanom.

Iako smo u međuvremenu, kao meštani, a zatim i kao ekološko udruženje „Suvoborska greda“, došli do dokumentacije koja je volšebno izgubljena na relaciji Vlada Republike Srbije – Skupština Opštine Gornji Milanovac, organizovali naučno-informativne skupove s eminentnim stručnjacima (akademicima i univerzitetskim profesorima), predali peticiju meštana na koju nikada nismo dobili ni pozitivan ni negativan odg vor iz opštinske uprave, i povrh svega, na privatnim imanjima pronašli geologe koji su sa sobom nosili isto ono rešenje o kom predsednik Opštine nije obavešten, ponovo smo došli do tvrdnji da je naša priča besmislena, a na naš račun su pale i uvrede.

Naime, predsednik Dejan Kovačević spomenuo je da je na skupštinskom zasedanju usvojen Plan generalne regulacije za Pranjane, prema kom, navodno, u pranjanskom kraju neće biti rudnika jer se rudnik nigde i ne spominje. Vodeći se dosadašnjim iskustvom, svesni smo da su osnovna oru žja lokalne samouprave protiv nezadovoljnih građana netransparentnost i prikrivanje određenih radnji; takođe smo svesni da planiranje rudnika i njegovo unošenje u dokumenta sledi tek nakon detaljnih geoloških istraživanja, koja takođe ostavljaju direktne posledice po vodu i zemlju, te po biljni i životinjski svet i zdravlje ljudi. Stoga, Kovačevićevu izjavu ne možemo smatrati validnom tvrdnjom sve dok ne bude potkrepljena konkretnim dokazima:

1) Dokument u kom bi se spomenuo rudnik litijuma tj. geološka istraživanja na litijum, bor i prateću asocijaciju elemenata, kao negacija i ukidanje pomenutog rešenja Ministarstva, mogao bi biti znak da rudnika neće biti. Nespominjanje u Planu generalne regulacije za Pranjane nema baš nikakvog značaja.

2) Osim toga, u Planu generalne regulacije ne može biti rudnika kad još zvanično nisu završena ni površinska istraživanja. Budući da ne želimo ni istražne bušotine kakvih ima u lozničkom i valjevsko-mioničkom kraju, započetu borbu ćemo nastaviti sve dok ne bude realnog i argumentovanog dokaza, odnosno zabra e eksploatacije bora, litijuma i pratećih elemenata i zabrane geoloških istraživanja na pomenute elemente na teritoriji Opštine i teritoriji Republike.

Ali moramo se osvrnuti i na Kovačevićeve klevete, pa ih u potpunosti citiramo:

„Navodni ekolozi potpomognuti sa nekoliko političkih organizacija plaćeni iz raznoraznih Soroševih fondova pokušavaju da u Srbiji izvedu obojenu revoluciju i da bez izbora dođu na vlast. (…) Građani Gornjeg Milanovca će uskoro moći da vide na čijim listama za izbore će se n aći imena takozvanih ekologa. Njima je samo važno da dođu na vlast i ništa više.“

Uveravamo predsednika da po tom pitanju može biti miran, jer su naše namere da sačuvamo zemlju, vodu i vazduh daleko iznad sitnosopstveničkih interesa kakve bi mogao imati jedan (provincijski) činovnik. Takođe, može biti miran i po pitanju nesuvisle izjave o „Soroševim fondovima“ i „obojenoj revoluciji“ budući da zbog borbe s multinacionalnim kompanijama i njihovim krupnim saradnicima, nemamo vremena da se dugo bavimo sitnim klevetni ima koji ne nameravaju da izađu u susret građanima iako ih na to obavezuje funkcija.

Ekološko udruženje Suvoborska greda

Exit mobile version