Mora – ne mora

Brzo će i kraj još jedne školske godine. Razgovaraju roditelji o školi i ocenama svoje dece. Možda će mu samo ta ocena nedostajati. U zbiru bodova dobijenih na osnovu uspeha u prethodnom školovanju, potrebnih za upis u željenu srednju školu, ili na baš taj fakultet.

I tako počinje “lov na ocene”. Treba ih dobiti po svaku cenu i ma koliko to bilo nerealno. Vremenom neki predmeti čak postaju oni kojima se najčešće i najlakše popravlja prosek.

Odgovor prosvetih radnika nije jedinstven. Jedni “poklanjaju” ocene, plašeći se da će u suprotnom oštetiti svoje učenike, a oni drugi, kojih verovatno ima mnogo manje, to ne čine. Bežeći od ovih drugih, učenici menjaju odeljenja, smerove, pa čak i škole.

Dobre ocene postaju važnije od dobrog znanja.

Mora li učenik koji pobeđuje na takmičenjima iz fizike i matematike da zna za impresioniste ili Belog anđela? Ne mora.

A mora li da ima odličnu ocenu iz likovne kulture?

Pa, mora, jer mu to kvari… .

Ništa ne razumem, priznajem. I mislim da nije dobro kada na ocenu iz likovne kulture utiče pobeda na republičkom takmičenju iz fizike i matematike. Ni malo.

Možemo li bolje?

Verujem jedino u objektivnost bodovne liste za prijem u srednju školu ili na fakultet ako su đaci te bodove dobili samo na ispitu koji su polagali istovremeno i koji je bodovan po utvrđenom i objavljenom kriterijumu. Tih ispita može biti i više, kako bi se zahtevi raspodelili i kako bi stekli što bolji uvid u fond učenikovog znanja. Dosadašnje tradicionalno bodovanje postignutog uspeha u prethodnom školovanju je evidentno neobjektivno i čak delimično utiče na validnost samih tih ocena. Nepotrebno opterećuje i učenike i njihove nastavnike. Pa i roditelje. Ocena nepotrebno i pogrešno  postaje važnija od znanja, a posledica je – neznanje.

Ovde sam naveo samo neka početna razmišljanja. Njutn je davno rekao da priroda ne trpi nagle promene. Svakako da se na metodologiji  kvalitetnog i valjanog odabira onih koji polaze u srednju školu ili na fakultet mora puno raditi, ali mislim da bi pravo rešenje izbrisalo mnoge nepotrebne probleme učenika, njihovih roditelja i  svih koji žele da imamo dobru školu. Iz koje u život nosimo znanje, a ne ocene.

Exit mobile version