Mladi planinari

Mališani iz Krupnja u dvodnevnom planinarskom kampu

Na oduševljenje najmlađih proteklog vikenda, u subotu 12. i nedelju 13. avgusta 2023. godine, je na planini Boranji kod Krupnja uspešno realizovan prvi Kamp za mlade planinare „Pokreni se – Boranja“ u organizaciji Planinarskog društva „Pokreni se“ iz Krupnja u kome je učestvovalo 24 dece uzrasta od pet do 12 godina.

Dvodnevni program aktivnog boravka u prirodi je deci pružio priliku da upoznaju svoju okolinu, da pešače i istražuju biljni i životinjski svet, dok je takmičarski deo kampa obuhvatio nadmetanja u spretnosti kretanja na poligonu kroz vežbe preskakanja, provlačenja i jačanja koordinacije pokreta i ravnoteže, ali i stare i pomalo zaboravljene veštine kao što su skakanje u džaku, obaranje kegli i nadvlačenje konopca.

Nastava u prirodi je prvenstveno imala za cilj da deca usvoje osnovna znanja o flori i fauni svog kraja, geografskom položaju i istorijskom poreklu što se ubrzo ispostavilo kao veoma efikasno jer su sva usvojena znanja deca u potpunosti pokazala u kvizu organizovanom kroz segmente poznavanja Krupnja i Rađevine, Srbije, Evrope i sveta.

Pored brojnih aktivnosti izvedena je i planinarska obuka prilagođena vremenu, prostoru i uzrastu polaznika kampa, kao i tematska predavanja iz oblasti sveta lekovitog bilja i jestivih gljiva u kome su deca pokazala zavidan nivo znanja i interesovanja. U svet radio-amaterizma decu je uveo dugogodišnji as iz ove oblasti Aleksandar Blagojević iz Beograda koji je mališane na nabolji način uputio u suštinu ovog plemenitog hobija i osnove bežičnog prenosa radio-talasa i informacija na daljinu.

Zahvaljujući podršci lokalne samouprave opštine Krupanj, Turističko-sportske organizacije opštine Krupanj, Sportskog saveza opštine Krupanj, Osnovne škole „Borivoje Ž. Milojević“ Krupanj, ali i preduzećima „Computerland“ iz Beograda i „Europrom“ iz Valjeva sa velikim uspehom je realizovan program boravka dece u prirodi u kojoj su ona imala priliku da se upoznaju sa svojim vršnjacima i pomalo zaboravljenom prirodom, ali i da pored dobre zabave i igre u okviru vannastavnih aktivnosti steknu znanja o svetu koji ih okružuje i ovladaju veštinama snalaženja u divljini netaknute prirode ovog dela zapadne Srbije.

Deca su otišla presrećna, roditelji oduševljeni, organizatori zadovoljni, a na kraju navodimo utiske bliznakinja Isidore i Magdalene Radić iz Krupnja koje pored sreće i zadovoljstva ističu: „Ovo je tek početak“.

Isidora Kovačević

 

Exit mobile version