Ministarka prof. dr Slavica Đukić Dejanović posetila opštinu Bogatić

Opremljeniji Dom zdravlja i Predškolska ustanova rezultat saradnje sa ministarstvom

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Vlade Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović posetila je u utorak, 19. novembra, opštinu Bogatić u okviru realizacije Programa podrške sprovođenju mera populacione politike. Nakon prijema u zgradi opštine, gde je sa predsednikom Nenadom Beserovcem razgovarala o realizovanim zajedničkim projektima i planovima u narednom periodu, obišla je Predškolsku ustanovu „Slava Ković“, za čiju je dogradnju, oko 250 metara kvadratnih novog prostora, nabavku nameštaja i uvođenje novih aktivnosti, u ukupnom iznosu od 17.767,274 dinara, njen kabinet odobrio sredstva u vrednosti od devet miliona, a ostalo je obezbedila opština.

Đukić Dejanović: Obezbedili smo 17 miliona nepovratnih sredstava za Bogatić

Kako je istakla, podaci govore da je u Bogatiću 12,5 odsto dece do tri godine u jaslicama, što je znatno lošije od onog na nivou Srbije. Oko četrdeset posto dece starijeg uzrasta, do predškolskog, je uključeno u ovaj oblik obrazovnog rada, a u Srbiji je ta brojka više od 60 posto.

-Zadovoljstvo je biti danas ovde i videti na kako lep način je deo finansijskih sredstava naše Vlade uložen- da bi deca imala prvenstveno veće prostorne mogućnosti i da bi što veći broj dece mogao da koristi obrazovne i sve druge usluge. Moramo i dalje investirati u ovakve objekte i u edukaciju vaspitačica i dece, kao i njihovu socijalizaciju na svim nivoima. Stav da su mama i tata poljoprivrednici, pa dete može biti sa njima na njivi, odavno je prevaziđen, jer su vrtići i predškolske grupe mesta gde se stiču prve rivalske i prijateljske relacije, različiti oblici socijalnog života, koje samo vršnjaci mogu preneti jedni drugima i zbog toga je investicija u ovakve objekte više nego važna. U prethodne dve godine obezbedili smo 17 miliona nepovratnih sredstava za Bogatić,  koji zaslužuje i više, ali finanasijske mogućnosti su takve. Podržavamo i predano radimo na međugeneracijskoj solidarnosti, pa se nadam da će i naredne godine deo bespovratnih sredstava ponovo otići u vašu opštinu- rekla je Đukić Dejanović.

Beserovac: Da popravimo demografsku sliku

Beserovac je zahvalio Vladi Republike Srbije i Kabinetu za demografiju i populacionu politiku, koji su omogućili lokalnim samoupravama da konkurišu za bespovratna sredstva, kao i ustanovima na kvalitetnim projektima zahvaljujući kojima su ta sredstva odobrena.

-Na osnovu iskustva iz prethodne dve godine spremni smo da i naredne konkurišemo i da kroz ovakve projekte damo kao lokalna samouprava svoj skromni doprinos popravljanju demografske slike i u našoj opštini i u državi. Dve javne ustanove, Dom zdravlja i Predškolska ustanova, imale su konkretne benefite od pomenutih projekata, dve godine uzastopno dobijamo sredstva i verujem da će ih u budućnosti biti još- rekao je Beserovac.

Đukić Dejanović obišla je i Dom zdravlja, čiji je vozni park patronažne službe ove godine bogatiji za tri vozila marke Dačia, a tog dana pušten je u funkciju i novi ultrazvučni aparat. Vrednost ovog projekta iznosi 10.412.446,00 dinara, od čega su sredstva Ministarstva 8.329.956,80 dinara, a 2.082.489,20 dinara sredstva Opštine Bogatić.

Na kraju posete, prof. dr Đukić Dejanović pozdravila je prisutne u Kulturno- obrazovnom centru, gde su roditeljima najmlađih meštana Mačve dodeljena auto- sedišta za decu uzrasta od jedne do sedam godina, a roditelji su mogli da čuju i uputstva za njihovu pravilnu upotrebu. Ona je naglasila da se u Bogatiću na hiljadu stanovnika rodi manje od osam, a umre 16 osoba. Ipak, raduje podatak da se prošle godine rodilo troje više nego prethodne godine, što pokazuje da se stvari mogu menjati na bolje. Ona je pozvala roditelje da prošire svoje porodice, uveravajući ih da će im opština i država biti podrška u tome. Beserovac je napomenuo da su ove godine Opština i Savet za koordinaciju bezbednosti saobraćaja opštine Bogatić u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, umesto planiranih 120, sproveli nabavku dodatnih 22 sedišta, kako bi svim podnosiocima prijava izašli u susret.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version