Ministarka Grujičić u posesti Bogatiću

Ministarka zdravlja Danica Grujičić posetila je prošog petka zdravstvene ustanove u Bagatiću.

Obilazeći ambulante u selima Dublje, Klenje i Badovinci, ministarka je istakla da su seoske ambulante upravo način da zdravstvenu uslugu približimo svim građanima, posebno ističući primer nove ambulante u Dublju.

Ministarka Grujičić je prilikom posete Domu zdravlja u Bogatiću, podsetila da je svojevremno upravo ovaj dom zdravlja bio proglašen za najbolji u Srbiji.

„Nadam se da ćemo naći zajednički jezik sa lokalnom samoupravom kako bi Služba hitne medicinske pomoći bila odvojena od službe Opšte medicine u samom Domu zdravlja. Hitna pomoć mora da ima dovoljan broj lekara i sestara jer su hitne pomoći u malim mestima važne i zato što se njima najčešće javljaju hronični pacijenti. Razgovarali smo i o patronaži kao obliku pomoći starijim pacijentima. Takođe, ideja je da domove zdravlja što bolje opremimo, a lekare osposobimo da rade na što većem broju aparata, tako da u njima mogu da pruže 85 odsto svih zdravstvenih usluga građanima. Jer ako imamo dobro organizovanu opštu medicinu, imaćemo i skrininge i rano otkrivanje bolesti, uspešnu prevenciju“, istakla je ministarka nakon obilaska Bogatića, dodajući da će Ministarstvo zdravlja ovoj ustanovi vrlo brzo obezbediti digitalni mamograf i ultrazvučni aparat za Odeljenje ginekologije.

– Danas smo imali čast da ugostimo ministarku zdravlja, Danicu Grujičić. Ona je bila u radnoj poseti Domu zdravlja Bogatić, obišla je sve službe, a u razgovoru sa rukovodstvom DZ i zaposlenima razmenjeni su stavovi o načinu funkcionisanja ove zdravstvene ustanove.

Plan je da u narednom periodu lokalna samouprava obezbedi adekvatan prostor za službu hitne medicinske pomoći, a za sve što je u logističkom smislu potrebno, kao i rešavanje kadrovskih nedostataka, Ministarstvo se stavilo na raspolaganje.

Kao najveći problem, sa kojim se suočavaju sve manje lokalne sredine, i Bogatić ima nedostatak stručnog kadra, ali to je problem koji se mora rešavati na nivou države, zaključak je današnje posete – kazao je Milan damnjanović, predsednik opštine Bogatić.

Ministarka je najavila paket pomoći DZ Bogatić, kao i seoskim ambulantama , u vidu nove računarske opreme i mobilnih ultrazvučnih aparata.

Dom zdravlja Bogatić će dobiti i nov digitalni mamograf, kao i logističku pomoć pri opremanju rentgen sale, u kojoj će biti implementiran digitalni rentgen.

U okviru ove posete, ministarka Grujičić obišla je ambulante u Dublju, Klenju i Badovincima.

Exit mobile version