Milorad Rajšić: Mijićevo predstavljanje na RTS-u uvreda za grad i žrtve

Osnivač tradicionalnog plivačkog maratona „Trka mira“, koji se organizuje svake godine u znak sećanja na „Krvavi marš“, Milorad Rajšić, izrazio je nezadovoljstvo što je prošle sedmice u jutarnjem programu Radio-televizije Srbije predsednik Plivačkog kluba „Šabački delfini“ Vojislav Mijić predstavio sebe kao legendu, direktora i osnivača šabačkog plivačkog maratona. On smatra da je nedopustivo da se na javnom servisu građani obmanjuju lažnim informacijama, a uz to blati sećanje na žrtve kojima je maraton sa dugogodišnjom tradicijom posvećen i u čiju slavu se održava. Tim povodom, zatražio je od uredništva javnog servisa da se oglasi i tu informaciju demantuje upravo na RTS-u.

Milorad Rajšić rođen je 16.09.1948. godineu Futogu kod Novog Sada. Kao beba je sa roditeljima i bratom Živoradom došao u Šabac. U prvi razred osnovne škole upisao se u OŠ „Vuk Karadžić“ potom je išao u OŠ „Janko Veselinović“ da bi osnovnu školu završio u OŠ „Mileva Kosovac“. Posle osnovne upiso je, i završio, Srednju hemijsku školu u Šapcu. Kao hemičar radio je u HI „Zorka – zaštia bilja“ trideset godina. Sada je u penziji.

Sticajem okolnosti prvi sport kojim se ozbiljno bavio bio je boks. Posle smrti brata Živorada postao je direktor BK „Živorad Rajšić“. Pre toga bio je u RK „Medicinar“. Voli i prati sve sportove u Šapcu: rukomet, fudbal, boks. Sport je bila i ostala njegova najveća ljubav. Bio je jedan od osnivača Šabačkog maratona 1970. godine.

Milorad Rajšić, plivač – maratonac, legenda šabačkog plivanja „savski vuk“ od rođenja, višestruki je pobednik šabačkog maratona, zaljubljenik savskih talasa, čudesni entuzijasta … Jedan od osnivača Maratona i – najuporniji borac da se ta lepa i korisna manifestacija održi do danas.

Ulazio je u vodu u aprilu, u studen, samo da stekne snagu za predstojeće maratone. Oni koji ga nisu dovoljno poznavali sa nevericom su gledali u Savu i njegove treninge od jutra do uveče. Kad su mnogi šetali obalom Save u dugačkim kaputima, Rajša je plivao, plivao… Samo da pobedi i da se još jedanput pokaže. Pred svojima, u Šapcu, tamo gde je prvi put zavoleo plivanje.

Dobitnik je desetine priznanja, nagrada, pohvala sa svih strana.

-Građani su me obavestili da je Vojislav Mijić, nezvani direktor šabačkog plivačkog maratona – s političke strane, gostovao u jutarnjem programu Radio-televizije Srbije. Nisam imao pojma da je on legenda, direktor i osnivač šabačkog maratona. Mislim da cela bivša Jugoslavija i Srbija znaju ko je stvarna legenda. Ja nisam umro i ne dozvoljavam da iko istupa u ime streljanih učesnika „Krvavog marša“ Jarak-Šabac, kojima sam poklonio svoju mladost i utkao je u sve što sam radio za svojih 60 godina, u „Trci mira“. Pobedio sam u 25 od 45 maratona i što bi jedan Vojislav Mijić, kojeg ja ne smatram ni za kakvu legendu, jer je prvo, plivao dva ili tri maratona, a uvek kad smo imali dvomeče, sem jednom, gubio, blatio tradiciju i istoriju šabačkog maratona – pita se Rajšić i dodaje da je nedopustivo da se takve laži plasiraju u medijima.

-Ja razumem i poštujem legende, ali takva „legenda“, ili, bolje rečeno, prevarant, ne treba da se poziva na takve stvari u medijima. Ako ima šta da kaže, on treba da govori o sebi, a ne o legendama i šabačkom maratonu. Ljuba Jeličić i ja smo stvorili taj klub koji nosi ime „Trka mira“ i sa uspehom svake godine organizujemo takmičenje klubova, koje je ušlo u zvanični kalendar Saveza za daljinsko-maratonsko plivanje Srbije, za takmičare od 5 do 75 godina. Ponosan sam što je što moja slika u „leptiru“ zaštitni znak tog maratona i što pružamo podstrek mladim generacijama da nastave da se bave tim zdravim i lepim sportom. Vojislav Mijić ne treba tako da radi i ovaj grad nije zaslužio da on kaže da je legenda šabačkog plivanja i maratona. Grad zna ko je legenda i hvala Bogu, živ sam, sposoban sam, a ako želi na dvomeč sa mnom, može da pliva, pa da vidimo ko je legenda, ja ili on – zaključuje Rajšić.

 

Exit mobile version