Meštani Prova ne daju školu

Škola predviđena za rušenje, direktorka najavljuje izgradnju nove, meštani ne veruju

Osnovnoj školi u selu Provo kod Vladimiraca, preti rušenje. Nezadovoljni meštani i roditelji tvrde da postoji šansa za njenu rekonstrukciju, kažu i da im se rekonstrukcija i izgradnja nove škole obećavaju godinama, te su se oni u znak protesta okupili u dvorištu i poručili da rušenje objekta koji je star skoro 150 godina neće dozvoliti. Za to vreme, nastava se održava u pomoćnim, takođe neuslovnim objektima pored škole.

Zajednički zaključak roditelja koji su se okupili u dvorištu Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Provu, bio je da se neće dozvoliti rušenje postojeće škole, dok ne počne izgradnja novog objekta. Neki čak tvrde da selom kruže glasine da je lokalna samouprava predvidela da učenici iz Prova, dok traje rekonstrukcija idu u Debrc u školu, uz obezbeđen prevoz, što su roditelji odbacili kao mogućnost, a direktorka Nataša Basta Đorđević demantovala.

Škola u Provu je stara oko 150 godina, kako navode meštani i evidentno joj je potrebna rekonstrukcija, a izgradnja nove škole im se godinama obećava.

Predsednik Opštine Goran Zarić i direktorka škole Nataša Basta Đorđević odbili su da daju izjavu novinaru Đorđu Mijailoviću.

„Mi smo poverenje izgubili, godinama nam se obećava da će se nešto uraditi po pitanju škole. Dočekali smo da se deci zabrani ulazak u glavnu školsku zgradu jer je ona neuslovna.  Obećali su da će radovi krenuti na proleće ove godine, i od toga ništa. Mi smo odlučni, nećemo dozvoliti rušenje ove škole dok se ne izgradi nova zgrada“, navodi Ljubomir Diklić otac dvoje školaraca iz Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Provu.

Meštani ističu i da taj problem nije od juče. Problemi u ovom školskom dvorištu samo se nižu i to već godinama. Prvo je bio problem sa vrtićem, kada je poklonjena prostorija a meštani su sakupili novac za adaptaciju prostora. Tako je rešen problem. Sada, navode okupljeni meštani, oni su ponovo spremni da učestvuju u izgradnji ili rekonstrukciji škole.

Ja samo postavljam pitanje, zašto je čekano ovoliko dugo, da dođe do toga da učenici moraju da se izmeste i da se škola zabrani za upotrebu. Samo nam obećavaju, direktorka nam maše nekim papirima i kaže da je projekat za izgradnju urađen i da će početi radovi uskoro. Pa kad uskoro, na papiru može svašta da piše, ne verujemo im više dok ne počne izgradnja.

Zapuštenu školu opštinske vlasti u Vladinircima prepustile su zubu vremena. Međutim, saznavši za protest unutrašnjost škole, dan pred protest, je očišćena i, koliko toliko, dovdena u pristojno stanje.

Direktorka je na skupu navela da postojeća škola mora da se sruši kako bi se na tom mestu izgradila nova, i navela da će deca za to vreme i dalje ići u male objekte pored škole u dvorištu. Oni su, prema njenim rečima takođe neuslovni i prokišnjavaju, ali se nada da će se i te učionice srediti kako bi bile pristojne za rad i boravak u njima.

Roditelji isto tvrde da stara zgrada škole „nije u toliko lošem stanju“ kako se priča, i ističu da bi se tu mogao zameniti krov i plafoni i da ona ponovo bude funkcionalna. Mi smo se takođe uverili da je škola čak i u boljem stanju od malih objekata u kojima deca trenutno borave. Zgrada škole ima urađeno grajanje, rekonstruisane toalete i novu pe-ve-ce stolariju.

„Ja sam išla u ovu školu. Trčala sam po ovim hodnicima. Stvarno je žalosno kada vidim tu školu sada zaključanu. Kada vidim da dvorište nije sređeno, da se na terenima više ne može imati fudbal. Godinama se ne održava škola i to je dovelo do ovakve situacije“ kaže Suzana Pavličić iz Prova.

Oko 150 učenika pohađa nastavu u izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Debrc u Provu.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version