Mesec maj u znaku „Lazine” škole

DCIM100MEDIADJI_0050.JPG

U OŠ „Laza K. Lazarević” u Šapcu mesec maj posvećen je jubileju kojim se obeležava sto sedamdeset godina od rođenja pomenutog velikana. Zahvaljujući Lazinom neizbrisivom značaju u srpskoj književnosti i medicini s ponosom ističemo da se Škola diči što nosi njegovo slavno ime.

Trenutna epidemiološka situacija i okolnosti nisu sprečile vredne nastavnike i učenike da maj mesec, sada već po tradiciji, posvete obeležavanju Lazine nedelje i Dana škole. Ni ove godine nije izostala maštovitost kojom će se, zasigurno, stvoriti lepe uspomene. Vodeći se parolom da se u „Lazinu” ne ide na posao, već u školu, nastavnici često ističu da je škola, zapravo, njihov drugi dom.

U ovom domu znanja i kolegijalnosti, kojeg pre svega čine njegovi učenici, promovišu se sve one vrednosti po kojima je i veliki Laza bio prepoznatljiv: humanost, čovečnost, umetnost, obrazovanost i plemenitost.

Tragom Lazinih stopa, a njemu u čast, priređene su različite aktivnosti koje su jako dugo i studiozno spremane kako bi svi prijatelji škole mogli da uživaju u bogatom programu tokom Lazine nedelje. Prva aktivnost promovisala je likovnu umetnost, fotografiju i različite tehnike koje su stvorene zahvaljujući talentu učenika Škole. U Galeriji kulturnog centra u Šapcu, u petak, 14. maja,  otvorena je izložba dečjih radova, a pozitivni komentari posetilaca svedoče o kvalitetu iste. Zahvaljujući inicijativi nastavnice Tanje Pavlović i Aktiva nastavnika likovne kulture „Lazine” škole, te večeri i iduća dva dana, koliko je izložba trajala, učenici viših razreda bili su u prilici da na kreativan način prikažu svoje radove u kojima je predstavljen njihov pogled na umetnost i neobičan svet iz mašte. Pored izloženih radova učenika, svi posetioci mogli su da uživaju u prijatnim notama violine koju je svirala talentovana učenica Tina Marjanović.

Pored likovne, nije zanemarena ni umetnost reči. Ovogodišnji literarni konkurs nosio je naziv „To je naš Laza”. Učenici viših i nižih razreda pisali su radove koji govore o uticaju Laze Lazarevića na obrazovanje. Predstavaljen je i njihov doživljaj škole u odnosu na ono po čemu je ona prepoznatljiva, kao i zanimljiva iskustva iz školske klupe. Park drugarstva i dvorište škole ulepšala je još jedna aktivnost u okviru Lazine nedelje – sklapanje Lazinog lika pomoću sto dvadeset kartona koji je prikazan u vidu mozaika. Dron je tom prilikom zabeležio dečju poletnost koja je dodatno oplemenjena šarenim balonima koji su za cilj imali slanje jasne poruke – Drugarstvo je temelj naše Škole, a što je u odličnom spoju sa nazivom petnaestog po redu časopisa „Dečja posla” koji je, takođe, premijerno objavljen tokom Lazinih dana, a čija je urednica nastavnica geografije Nataša Popović.

Centralna svečanost obeležavanja Dana škole upriličena je u prostorijama i dvorištu OŠ „Laza K. Lazarević” dvadesetog maja. Ovim povodom svi prijatelji škole i uvaženi gosti imali su priliku da vide nekoliko kratkih filmova o školi koji su urađeni prema ideji nastavnice srpskog jezika Sanje Pavković Došen, a montirani od strane Svetislava Predića, nastavnika engleskog jezika,  i Darka Vlajkovića, nastavnika informatike.

U sjajnoj i podsticajnoj atmosferi, u kojoj je trud i entuzijazam učenika i nastavnika bio više od reči i igre, nastali su snimci na temu legendarnih scena iz filma Lajanje na zvezde koji je rađen prema knjizi Milovana Vitezovića. Važno je napomenuti da je proces stvaranja ovih video-zapisa bio izuzetno dug, te da su se učenici u okviru svoje dramske sekcije skoro dve godine vredno spremali ovaj materijal i da ih ni epidemiološka situacija ni stalno odlaganje nisu sprečili da ih premijerno prikažu na Danu škole i svoja iskustva o glumi i izazovima s kojima su se sretali dočaraju prisutnima. Pored učenika, u ovom sjajnom izazovu oprobali su se i nastavnici i direktor škole. Za vreme nastajanja filma u kojem su glumili nastavnici i direktor, smeh je bio glavno oružje za nastajanje sjajnih kadrova koji će se prepričavati.

Kako bi se sve aktivnosti začinile pesmom i plesom, svečano je otvorena i letnja učionica škole, a tom prilikom snimljen je spot za pesmu Za milion godina u kojem su učestvovali nastavnici i učenici Lazine škole. Porukom navedene pesme, koja ističe međusobno podržavanje, toleranciju, brigu, ljubav i pažnju, svečano je završena Lazina nedelja, a sa nestrpljenem se očekuje i tradicionalna izložba kućnih ljubimaca u organizaciji nastavnice biologije Marijane Radaković koja će, ove godine, biti onlajn.

Exit mobile version