Mehatronika – spoj mehanike, elektronike i računarstva

Da li volite mehaniku, robotiku, elektroniku, automatiku ili proizvodne sisteme? Da li verujete da posedujete sposobnosti za kreativno rešavanje problema? Da li uživate u tehničkim i inženjerskim aktivnostima? Da li posedujete sposobnost rada u timu?

U tom slučaju mehatronika bi mogla da bude pravi izbor za vas.

Mehatronika je novi akreditovani studijski program na Akademiji tehničkih strukovnih studija Beograd. Reč je o savremenom studijskom programu koji omogućava diplomiranim studentima da steknu praktična i primenjena znanja i osposobljavaju ih za široku paletu zanimanja. Mehatronika je studijski program koji je akreditovan po klasičnom i po dualnom modelu studija. Stručan kadar Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd, kao i savremeno opremljene laboratorije i radionice daju studentima priliku da steknu iskustvo i znanje u oblasti mehatronike.

Ako želite da svoju poslovnu karijeru usmerite u pravcu dizajniranja, implementacije i održavanja mehatronskih smart sistema, ovaj studijski program predstavlja pravi izbor za vas. Vodi vas ka izuzetno zanimljivim i dobro plaćenim poslovima.

Mehatronika je multidisciplinarna oblast koja objedinjava skupove veština koje zahteva savremena, napredna automatizovana industrijska proizvodnja. Predstavlja spoj mehanike, elektronike i računarstva. Stručnjaci za mehatroniku projektuju, implementiraju i održavaju zanimljive multifunkcionalne sisteme inteligentnih uređaja. Mehatronika je u suštini osnova na kojoj se razvija automatizacija proizvodnih sistema, a konkretno se bavi robotikom, kontrolnim sistemima i elektromehaničkim sistemima.

Čime se bave profesionalci u oblasti mehatronike?

Stručnjaci u oblasti mehatronike mogu raditi u više tehničkih disciplina. Poseduju naprednu teorijsku i praktičnu osnovu iz mašinstva i elektrotehnike, koja im omogućava dalji razvoj u oblasti inženjerstva. Kreativnim pristupom u rešavanju problema mogu biti veoma korisni članovi inženjerskih timova.

 

Koje karijere postoje u mehatronici?

Stručnjak u oblasti mehatronike može obavljati razne rukovodeće poslove, uključujući i upravljanje projektima. Dijapazon mogućih radnih mesta kreće se od laboratorija i proizvodnih postrojenja do inženjerskih dizajnerskih biroa. Stručnjaci za mehatroniku mogu raditi i u oblastima sajber bezbednosti, telekomunikacija, računarskih nauka, automobilskog inženjerstva, robotike, veštačke inteligencije i potrošačkih proizvoda i ambalaže. Razvoj tehnologija otvara nove mogućnosti za zaposlenje u ovoj oblasti.

 

Koje veštine su potrebne stručnjacima za mehatroniku?

Profesionalci u oblasti mehatronike imaju široke multidisciplinarne veštine, tako da su u stanju da rešavaju probleme u okviru tradicionalnih inženjerskih disciplina. Stručnjak za mehatroniku kreativno rešava probleme i može da radi u timu. Kreativno razmišljanje je prvi korak, ali sposobnost da se kolegama saopšte dobre ideje podrazumeva i određenu taktičnost kod svih članova tima. Mnogi inženjeri mehatronike koriste kompjuterski potpomognuto projektovanje (CAD) i druge inženjerske softvere za modelovanje, simulaciju i analizu složenih mehaničkih, elektronskih ili drugih inženjerskih sistema.

 

Na kojim su zadacima angažovani stručnjaci za mehatroniku?

Postoji mnogo zadataka na kojima su angažovani stručnjaci za mehatroniku. Zadaci se razlikuju u zavisnosti od specifičnosti industrije i implementiranih mehatronskih sistema. Neki stručnjaci dizajniraju, razvijaju, održavaju i upravljaju visokotehnološkim inženjerskim sistemima za automatizaciju industrijskih poslova. Drugi primenjuju mehatronska/automatizovana rešenja za prenos komponenti materijala ili gotovih proizvoda, ili su angažovani na dizajniranju sistema za sklapanje gotovih proizvoda. Neka od angažovanja podrazumevaju izradu studija o izvodljivosti, implikacijama na troškove i prednostima performansi nove mehatronske opreme. Posebno angažovanje stručnjaka u oblasti mehatronike podrazumeva primenu elektronskih i mehaničkih procesa, kao i automatizaciju na poslovima u okviru kojih korišćenje ljudskog rada može biti opasno (na primer, podvodno istraživanje, rudarstvo ili šumarstvo).

 

 

Exit mobile version