Medijski krug tamom

Uprko medijskim zakonima u Srbiji je sve tamnije. Tako je trosatno gostovanje predsednika Vučića na TV „Informer“ prenosilo još 80 televizijskih kanala.

Piše u tim zakonima da bi trebalo da postoji medijski pluralizam, i da su novinari dužni da objektivo informišu javnost o najvažnijim društvenim pitanjima. Ali, ogromna većina njih, sem retkih na N1, Nova S, Danas, kao da sami seku grane na kojoj sede.

Po nekoj direktivi, ili, još gore, po ulagivačkom mentalitetu urednici i novinari pristaju da budu poslušnici i goli propagatori, mimo svih načela profesje. Primera radi taj isti „Informer“ se barem hiljadu puta godišnje ogreši o Kodeks novinara, a dozvolu za TV program dobio je na volšeban način.

S druge strane nadležno, regulatorno telo, REM, ne radi svoj posao, gluvi i nemi za kršenja medijskih zakona. I to počev od javnih servisa, pre svga RTS, čiju pretplatu plaćaju svi građani Srbije. A opet RTS ne pominje izbornu krađu, ProGlas, Jovanjicu, Krušik, stradale rudare, pretplaćene auto-puteve, Banjsku, bandu Veljka Belivuka, Oskara…

Nije čudo što onda barem 40 odsto građana ove zemlje ne zna za brojne afere i nepočinstva naprednjačke vlasti. REM ne da petu nacionalnu frekvenciju, iako postoji zakonska mogućnost, a usput ne sankcionište ostale emitere kao PINK ili „Hepi“ koji ne samo da ne ispunjavaju svoje programske planove, na primer o kulturnim ili sadržajima za decu, nego otvoreno propagiraju mržnju, nasilje, primitivizam, naravno uz puno ulagivanje vlasti. A i za njih važe medijski zakoni o objektivnosti. I naravno da ova vlast shvata da opstaje upravo uz obilatu pomoć ove propagandne mašinerije, pa je, na primer, na preporuku ODIHR-a za medije, predviđeno da se smena u REM- u obavi u novemru. Kad svi izbori prođu!

D. Eraković

Exit mobile version