Matija Bećković laureat književne nagrade „Vinaverov venac“

Akademik na Vinaverovom trgu

Na Vinaverovom trgu, u prisustvu predstavnika Gradske uprave, organizatora i brojnih sugrađana, drugog dana festivala Vinaverovi dani evropske kulture, književna nagrada „Vinaverov venac“ dodeljena je akademiku Matiji Bećkoviću. Umetnička grupa „Agape“ izvela je recital „Pesnik- nebesnik“, a priznanja mladima, najuspešnijima na književnom konkursu  „Trepeti duše moje“, dodelio je nagrađeni akademik.

Velika je čast dobiti nagradu koja nosi ime čarobnika srpskog jezika Stanislava Vinavera, istakao je Bećković.

-Postoji Obilićev, Kosančićev, Topličin, Gundulićev, Andrićev venac, a sada im se pridružio i Vinaverov. U tom vencu su svi oni koje je opevao u „Ratnim drugovima“, a njihovi potomci mogu da sagledaju povezanost. Drago mi je da se rodni grad, Šabac, setio gigantske ličnosti kao što je Vinaver, jer koliko da je čovek svetski, zaboravljen je ako nema svoje rodno mesto- rekao je Bećković.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović naglasio je značaj manifestacije za promociju evropske kulture, ali i ukazao na doprinos srpskog erudite književnosti i kulturi.

-Kada evropsku kulturu u našem gradu promovišemo, značajno mesto pripada naučnom skupu koji okuplja eminentne stručnjake iz oblasti književnosti koji mogu da promišljaju i diskutuju o važnim temama. Fondacija „Vinaver“ izdaje literarna dela kojima može da se ponosi Srbija, a ove godine doneta je odluka da godišnja nagrada zasluženo pripadne akademiku Matiji Bećkoviću- naveo je gradonačelnik.

Noć pod zvezdama u Velikom parku posvećena je poeziji za sva čula. Na početku će se predstaviti tri pesnikinje koje donose potpuno nove horizonte savremene književnosti – Maša Seničić počela je kao autorka u polju filma, a zatim u pozorištu i na radiju, njena prva zbirka pesama, „Okean“, nagrađena je Mladim Disom za 2015. godinu, dok je njena druga knjiga poezije, „Povremena poput vikend-naselja“, nagrađena na festivalu „Trgni se! Poezija!“, te štampana u okviru edicije 12/19 (Treći Trg, 2019). Milica Špadijer  dolazi iz polja klasičnih nauka a njena prva knjiga poezije „Šar-planina“ dobila je nagradu „Mladi Dis“ i našla se u užem izboru za nagradu „Branko Miljković“, a pesme su joj prevođene na engleski, grčki, portugalski, finski, italijanski i nemački jezik. Radmila Petrović je kao laureatkinja 42. Limskih večeri poezije objavila zbirku pesama „Miris zemlje“, a kao pobednica 22. poetskog konkursa „Desanka Maksimović“ objavila je zbirku Celulozni rokenrol, njena dela se nalaze u mnogim zbornicima, online časopisima, a pesma “Samo želim nekog da rasklopimo traktor mog oca u tišini” postala je viralni hit u 2020. godini.  „Evropska noć“ u Šabac dovodi neke od najistaknutijih autora savremene muzičke scene, pa će tako na zatvaranju nastupiti Chorbika mlada muzička umetnica novog i upečatljivog zvuka koji se lako kreće kroz žanrove ne plašeći se naizgled neobičnih kombinacija koje u osnovi imaju muziku celog sveta i elektroniku i Subgenetics, techno duo koji čine Igor Aličič i Dino Popović koji uz brojna gostovanja sa domaćim i inostranim umetnicima nastavljaju da donose lucidnu muzičku priču propraćenu mračnom pozadinom sa intenzivnim ritmičkim elementima i dubokom gradacijom.

 

Evropska noć će u vizuelnom smislu nositi pečat video radova koji nastaju uživo u delu Miroslava Sretenovića, dizajnera svetla i video umetnika poznatog pod nazivom Izvanredni Bob, koji je posle predstave Pretposlednja panda, Vinaverovih dana i Dana jevrejske kulture rado viđen gost. Dizajn festivala ove godine potpisuje Manja Lekić i Studio Constructory, koji se Šapcu predstavio prvi put kroz vizuelni identitet programa Jevremu u čast koji priča istoriju Šapca interpretirajući nove simbole grada.

 

Umetnička direktorka grupe „Agape“ i autorka recitala profesorka Aleksandra Pavlović obratila se prisutnima kroz Slovo o pesniku, posećeno Bećkoviću.

Članica žirija Aleksandra Erdevički Tomić podvukla je da je na konkurs koji je okupio mlade ljubitelje pisane reči stiglo više od 40 radova, te da je jednoglasno doneta odluka da prva nagrada pripadne pesmi Nataše Pantelić.

-Veoma smo zadovoljni odzivom i oduševljeni smo zrelošću mladih ljudi, srednjoškolaca, kao i mladih studenata. Više nego ozbiljno i inspirativno su odgovorili na ovu temu koja ih je očigledno dirnula i pokazali da im je bliska- objasnila je Erdevički Tomić.

-Veoma sam ponosna što smo pokazali da pisana reč još uvek živi i da su mladi zainteresovani za književnost, ali i da pišu. Vinaver mi je inspiracija, jer je cenio srpski jezik i radio na njegovom očuvanju, iako mu nije bio maternji- rekla je Nataša.

Poslednji dan manifestacije u Velikom parku posvećen je poeziji za sva čula, ali i savremenoj muzičkoj sceni, a program počinje od 19 sati.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version