Marku lopovi obrali 75 stabala trešnje

Za nekoliko dana lopovi opustošili voćnjak u Bogatiću

U voćnjak Marka Pejdića iz Bogatića, nedavno su ušli lopovi, i obrali trešnje sa 75 stabala. Reč je o ranoj sorti, izuzetno krupnoj, koja je tek sazrela, a prema Markovim procenama, lopovi su obrali blizu jedne tone, što je nenadoknadiva šteta. O ovom slučaju obaveštena je i policija, a lopovi su se nakon prve krađe koja se desila pre nekoliko dana, ponovo vratili u isti voćnjak, po još trešanja.

„Nema ništa, ostale su zelene samo, od ove kasnije sorte. Od ranih ima samo nekoliko za nas da probamo“, započinje priču za „Podrinske“ novine Marko Pejdić, vlasnik voćnjaka iz Bogatića.

Na 75 stabala trešnje, sorte burlat, poznate po svojoj krupnoći, po Mrkovim procenama bilo je oko tona trešanja, svako stablo rodilo je između deset i petnaest kilograma. Sve što je bilo, obrali su oni koji trud i rad u voćnjak nisu uložili.

„Javio mi je komšija koji je vlasnik šume pored mog voćnjaka. Čovek je sa geometrom bio u šumi, i primetio je dosta trešanja u travi u šumi. Pozvao me je telefonom i pitao da li se trešnje kradu, jer nije znao kako su one završile kod njega“, kaže Marko Pejdić.

Marko je tada pozvao svoju suprugu, objasnio joj šta mu je komšija rekao, te njoj rekao da proveri voćke.

„Prizor koji je ona zatekla blago rečeno bio je šokantan. Red od 75 stabala rane trešnje, koji se nalazi uz ogradu do te šume bio je potpuno obran. Nije ostalo ništa, ona nije mogla da veruje svojim očima“, prepričava Marko.

Tih dana Pejdići nisu dolazili u voćnjak jer im je ćerka došla sa unucima iz Nemačke, bili su okupirani njima, te nisu imali vremena da svakodnevno provode vreme u zasadu trešanja.

„Oni su znali da nećemo biti tu, možda su nas i pratili, čim su imali toliko vremena da oberu tu količinu. To se nije desilo za par sati… Ja sam odmah obavestio policiju, oni su došli ispred moje kuće, uzeli podatke i zapisali sve što sam im rekao. Nisu ni došli do voćnjaka da vide šta se desilo“, kaže Marko.

Samo dva dana nakon što je prijavio krađu policiji, lopovi su se vratili po još trešanja.

„Ja sam uveče bio u voćnjaku pred sam mrak. Supruga je ujutru došla oko šest sati. Te noći obrali su još nekoliko stabala. Bili smo šokirani, nismo ni slutili da će se vratiti ponovo da kradu. Možda je i prethodnih godina bilo krađe, ali nikome ne branim da nabere kilogram dva, ali ovo je stvarno neverovatno“, ogorčen je Pejdić.

Za „Podrinske“ navodi da je samo ove godine u voćnjak uložio oko hiljadu i po evra. Strahovao je da neće moći da vrati uloženo zbog loše cene i slabe potražnje, ali nije ni slutio da će bez zarade ostati zbog krađe. Takođe, kaže da je zasad osigurao od grada, ali da mu „nije ni na pamet padalo da osigura od krađe“. U razgovoru za naš list kaže da će mu sada jedini trošak biti da sva stabla iseče, jer nema više ni snage ni volje da se bori ni sa lopovima ali ni sa lošom situacijom na tržištu.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version