Mariji Ratković uručena nagrada „Laza K. Lazarević“

U okviru rezidencijalnog književnog programa Kulturnog centra

U okviru rezidencijalnog književnog programa Kulturnog centra, Lazina kuća za pisce, Mariji Ratković u utorak je uručena nagrada za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku. Program dodele mogao se pratiti na Jutjub kanalu te ustanove kulture, a govorile su urednica programa mr Katarina Janković Popović i u video uključenju članice žirija Olja Savičević Ivančević i Vladislava Gordić Petrović.

Nagradu „Laza K. Lazarević“ Kulturni centar Šabac dodeljuje četvrtinu veka, a pripovetka  „Ambis“ u jakoj konkurenciji izdvojila se upečatljivom, višeslojnom naracijom o iskustvu ženskog odrastanja koje neretko podrazumeva kompromise, obmane i taktiziranje.

-„Ambis“ nam donosi priču o ženskom iskustvu, odrastanju i prijateljstvu koje nije idealizovano, niti kanonizovano, već je puno prepreka i njihovog prevazilaženja. To je, kako i sam naslov kaže, jedan duboki ambis koji još uvek nije dovoljno istražen i nije prisutan u književnosti. Volela bih da ohrabrim žene koje se dvoume i misle da nisu dovoljno odvažne da ispričaju zanimljive priče koje leže duboko u njima da to učine- poručila je dobitnica nagrade u obraćanju, dodajući da je priznanje koje dolazi iz rodnog grada uvek značajnije.

-U Šapcu sam odrasla, naučila da pišem i zanimljivo je to što sam nagradu za pripovetku dobila baš ovde. Istovremeno, iz štampe izlazi i moj prvi roman „Ispod majice“ u izdanju Kontrast izdavaštva, te bih volela da nastavim u istom smeru. Pričanje priča mene trenutno zanima i promeniće perspektivu mog prisustva u javnosti- istakla je Marija Ratković.

Kulturni centar štampao je izdanje Lazinog fanzina i planira da u tom smeru nastavi.

-Ovo je prvi gradski rezidencijalni program i jedan od četiri u Srbiji. Lazina kuća za pisce je novi rezidencijalni koncept i podrazumeva boravak pisca u lokalnoj sredini. U okviru programa objedinili smo i književnu nagradu koju Kulturni centar dodeljuje već 25 godina za najbolju savremenu priču. Prvi put savremeni koncept, savremeni način stuktuiranja programske šeme Kulturnog centra. Ne samo da promovišemo savremenu pripovetku, već i pisce, pisanje, književnost kao stvaralaštvo. Cilj je da naši mladi sugrađani budu privučeni ovom vrstom umetnosti- objasnila je urednica programa mr Katarina Janković Popović.

Ove godine je prvi put snimljena vrsta eksperimentalnog filma po nagrađenoj priči, a reditelj je Dušan Popović, student dramaturgije iz Beograda. Može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra, kao i dodela nagrade.

D.D.

Exit mobile version