Malo jači vetar – Mačva bez struje

0

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST INICIJATIVE SELO-GRAD

Juče i danas, više od 16 sati, nekoliko mačvanskih sela bilo je bez struje, što je nažalost već ustaljena praksa i velika sramota Elektroprivrede Srbije i njenih nesposobnih političkih direktora u Šapcu i Loznici.

U državi za koju njen vrh tvrdi da se nikad bolje i bezbednije nije živelo, seljaci gledaju u nebo i pribojavaju se malo jačeg vetra, posle čega redovno nestaje struja, a zbog zastarele elektromreže popravke traju po nekoliko sati.

Decenijsko neulaganje u sistem osnovnog snabdevanja građana strujom je odlika svih dosadašnjih vlada, ali se nijedna kao sadašnja nije hvalila dostignućima i viškom para.

Dok je Inicijativa Selo–grad insistirala na obnovi eletromreže, lokalni SNS je tvrdio da bi, da je na vlasti, odavno već uveo vodu i kanalizaciju u svako selo. Pitamo šta ih sprečava da revitalizuju sistem snabdevanja strujom jer je poznato da je to za seljaka važnije od vodovodne i kanalizacione mreže.

Pored neisplaćenih subvencija, štete od suše, uvoza i izvoza bez plana, monopolista na tržištu, nerealnog otkupa stoke i voća, nekvalitetno snabdevanje strujom je još jedan „domet“ republičke vlasti koji proizilazi iz osionosti i nebrige za seljake.

Nestanak struje uzrokuje ogromnu štetu na kućnim aparatima, beloj tehnici i u sistemima za odgoj i ishranu stoke. Intenzivna poljoprivredna proizvodnja nezamisliva je bez urednog snabdevanja strujom.

Čemu seljak da se nada u državi koja u 21. veku ne može od osigura snabdevanje strujom?

Dragan Stanković, odbornik Inicijative Selo-grad

Facebook komentari

Leave A Reply