Mačvanski trg

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST GrO POKS ŠABAC

Gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije konstatuje da je budžet Grada Šapca koji je usvojila Skupština grada nije razvojni i da ne obećava rešavanje najvažnijih problema građana Šapca. To pokazuje i činjenica je od planiranih  6.155.233.900 dinara, za kapitalne investicije planirano 1.106.700.000 dinara. Kao jedna od najvećih investicija, a svakako najpompeznije najavljenih, jeste izgradnja novog trga u gradu koji već ima i ime – Mačvanski trg. Da pojasnimo građanima, radi se o lokaciji Stare autobuske stanice, na samom početku Mačvanske ulice. Ono što upada u oči već na prvi pogled jesu cena i naziv ovog projekta.

Cena koju svi mi građani treba da platimo za uređenje ovog prostora oko spomenika Šabanu Šauliću jeste nešto preko milione evra. To je skuplje od Trga šabačkih žrtava, platoa ispred Doma vojske, spomenika gospodaru Jevremu i kružnog toka na kom je postavljen, Vinaverog trga i rekonstrukcije Zorkinog solitera zajedno. Uz uvažavanje rasta cena, koje je i glavni razlog uvećanja budžeta, ova računica je, blago rečeno sumnjiva. I ovo je samo planirani iznos pre početka realizacije, konačnu količinu novca koju će grad izvaditi iz naših džepova za ovaj projekat još uvek ne znamo. Diskutabilno je i ime planiranog trga i činjenica da će na mestu koje treba da predstavlja Mačvu i sve što Mačva nudi, predstavlja i što je dala ovom gradu i državi centralno mesto zauzima spomenik Šabanu Šauliću koji sa Mačvom baš nema nikakve veze. Kako se stiglo od spomenika pevaču iz ovog kraja grada, ili bar blizine, do Mačvanskog trga nikome nije jasno. Kad je spomenik već tu gde jeste, onda trg koji nosi ime Mačve ne treba da se nalazi na toj lokaciji. Na Mačvanskom trgu centralno mesto treba da imaju Janko Veselinović, ili Stojan Čupić, ili Rista Marjanović ili Milić od Mačve ili bilo ko od stotina Mačvana koji su svojim životom i delom zadužili ovu zemlju. I onda i ono objašnjenje od stilizovan klasju žita ima i jasnu konotaciju. Ovakvo rešenje koje predstavlja Šabana Šaulića u sred žitnog polja zaista nema nikakvog smisla.

Na način kako je planiran, nazvan i predstavljen ovaj Trg deluje kao još jedna prilika za izgradnju i ugradnju vođenu ličnim, a protivno interesima građana. Nerealno je preskupo rešenje koje pride deluje kao Frankenštajn u centru grada – Trg kome se ne slažu čak ni ime i sadržaj.  O tome kakav će imati uticaj na saobraćaj u ovom delu grada koji je do sada bio pošteđen ovih „inovatvnih“ rešenja tek ćemo izneti primedbe i predloge.

Ovo je samo još jedan od pokazatelja da je i Srbiji i Šapcu protebna promena sistema. Ne samo ljudi na vlasti, već kompletnog sistema koji se na naše oči raspada i to se vidi svakog dana u svim oblastima života. Vreme je da se vratimo sebi, da na svojoj istoriji i tradiciji postavimo temelj koji će predstavljati osnovu za nadogradnju ove naše zajedničke kuće, Pa da od temelja, a ne od krova kao prethodnih decenija, gradimo sistem koji će Srbiju uvesti u porodicu Evropskih kraljevina, najbogatijih i najstabilnijih država Evrope.

Exit mobile version