Luzer vodi sajam knjiga u Šapcu

Pisano je već o Sajmu knjiga u Šapcu, samo par reči o istorijatu ove manifestacije. Neformalno udruženje knjižara i izdavača Šapca, pokrenuli su prodaju knjiga ispred Robne kuće u Šapcu. Robna kuća se nedavno renovirala i taj prostor za održavanje ove manifestacije više nije postojao. Našli smo rešenje da bočno od Robne kuće prema šabačkoj pošti napravimo mini sajam – prodaju knjiga. U Šapcu postoji nekoliko izvrsnih knjižara, „Laguna“, „Vulkan“, „Kulturni centar“, „Sova“, „Njegoš“ itd. I u svim tim knjižarama ne mogu se naći sva izdanja od stotinak izdavača iz Srbije.

Cilj sajma je da svake godine, predstavimo jednog ili više malih izdavača iz naše zemlje. Ta ideja je potekla iz Šabačke biblioteke, kada je ona bila nosilac manifestacije, kasnije je to preuzeo Kulturni centar, sa zadatkom da promoviše Zavičajne pisce i pesnike, ali ideja se nije ostvarila. Sličan sajam je postojao u Kulturnom centru, gde se nagrađivala knjiga godine, izdavač godine i autor. Sve je to pratio, katalog sajma, koji je odslikavao izdavačku delatnost grada i zavičaja. Taj katalog je dradocen za buduće istoričare književnosti Šapca i šire, ali nekom direktoru se to nije svidelo pa je ukinuta ta manifestacija u Kulturnom centru…

Sajam knjiga je bio podeljen na prolećni i jesenji. Prolećni sajam organizovao je Kulturni centar (sada ga je neovlašćeno preuzeo pomenuti Luzer napravio je još jedan u junu meseci i nazvao ga Petrovdanski i najavi Gospojinski, umešao je i crkvene praznke, sramotno). Na toj prodaji knjiga koja je bila u maju i junu  pojavljuju se isti izdavaci pod patronatom istog Luzera, koji je sam sebe proglasio za Udruženje knjizara i izdavača grada, a čak nema ni knjižaru a nije ni izdavač, znači prevarant…

Nadležni organi, Komunalna policija, SO Šabac – društvene delatnosti -kultura i član Gradskog veća zadužen za kulturu, tebalo bi da se dogovore, ko može i kako da organizuje ovakve manifestacije a ne neki luzer koji vidi samo profit – novac. Da li zadužiti neku kulturnu ustanovi ili raspisati konkurs za organizovanje sajma knjiga. Ima još ideja da se vrati dostojanstvo knjge, sa propratnim manifestacijama. Ovako ako se nastavi obesmisliće se svaka ideja, ako već nije obesmišljena.

U četvrtak 15. jula, je govorio za TV Šabac, izneo je niz laži, a istina je jasna da on u svoje ime organizuje sajam-prodaju knjiga, jer ne učestvuje ni jedan izdavač ili knjižar iz Šapca. Taj prevarant, ne uzima samo pare, već pravi lude sve one koji poznaju ovu problematiku. Kakav je to prevarant uvek je uz svaku vlast, samo da on ima interes.

Najavio je tada i Gospojinski sajam knjiga, treći ove godine koji planira da otvori 31. avgusta do 10. sptembra, što je mnogo je, da li, će svi ćutatati, videćemo?

Milan Vasić-Buč

Exit mobile version