Loznička Skupština stavlja van snage Plan posebne namene područja Jadar

Pobeda stanovnika doline Jadra koji su podneli građansku inicijativu:

Skupština grada Loznica doneće danas odluku o ukidanju prostornog plana koji je već donet, rekao je u utorak predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da će nakon toga drugačije razgovarati sa Rio Tintom i sa svim drugim kompanijama u budućnosti.

On je rekao da je to u skladu sa onim o čemu je razgovarao u Gornjim Nedeljicama.

„Mislim da će svi ljudi u Srbiji konačno razumeti da smo slušali njih, posebno danas kada ti protesti gotovo da nepostoje, da smo slušali ljude, a ne političare. Naše je da njihovu volju poštujemo, kada nisu u pravu onda da sa njima razgovaramo i pokušamo da objasnimo šta je to što stvarno možemo i moramo da uradimo“, rekao je Vučić na drugoj tematskoj sednici Vlade Srbije koja je bila otvorena za javnost.

Udruženje građana Ne damo Jadar, koje se bori protiv dolaska Rio Tinta i eksploatacije litijuma u dolini Jadra, saopštilo je da je ovo samo jedna izvojevana pobeda, i da će o daljim koracima odlučivati naknadno.

“Izvojevana je još jedna mala pobeda u našoj borbi protiv otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra. Danas su nam gradski čelnici saopštili da će na narednoj sednici SG Loznice, koja će se održati u četvrtak, usvojiti našu građansku inicijativu za ukidanje odluke o izmeni Prostornog plana Grada koja je doneta 29.07.2021. U utorak je to potvrdio i predsednik na otvorenoj sednice Vlade kojoj je i sam prisustvovao. S tim u vezi pažljivo ćemo ispratiti sva dešavanja i u skladu sa tim ćemo preduzimati odgovarajuće korake. Ako SG ispuni obećanje, obratićemo se Vladi RS sa zahtevom da ukine uredbu koja se odnosi na PP Grada Loznice. Ovo je duga borba i snaga je potrebna svima, te je na svima nama da čiste glave donosimo sve odluke koje se tiču ne samo Jadra, nego čitave Srbije”, saopštilo je udruženje građana Ne damo Jadar.

Opozicioni odbornici u Skupštini grada Loznice, koji su od samog starta bili protiv usvajanja Prostornog plana posebne namene, naveli su u saopštenju da će oni na narednoj sednici glasati za ukidanje Prostornog plana, podignute glave, kao što su glasali protiv usvajanja istog u julu.

“Skupština grada će na sednici staviti van snage Prostorni plan posebne namene grada Loznice, koji je 29. jula usvojila, zajedno sa inkoporiranim planom posebne namene područja Jadar. Na pravnu snagu biće vraćen Prostorni plan koji je bio na snazi do 29. jula a u kom se ne nalazi Plan posebne nemene područja Jadar. Nećemo se smiriti dok Plan posebne namene Jadar ne bude stavljen van snage i od strane Vlade Republike Srbije i ne proglasi moratorijum na iskopavanje litijuma u Srbiji”, saopštila je odbornička grupa “Smelo za Loznicu”.

Podsetimo, Skupština grada Loznice usvojila je u julu prostorni plan u kome Projekat Jadar kompanije Rio Tinto prvi put postaje deo nekog zvaničnog dokumenta. Za prostorni plan glasao je 41 odbornik iz vladajuće koalicije Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Planirano je da rudnik jadarita kod Loznice počne da se gradi 2022, kao i da gradnja traje četiri godine, 2026. otpočela bi eksploatacija, a da tri godine kasnije pun kapacitet proizvodnje litijum-karbonata.

Usvajanju tog Prostornog plana usprotivili su se brojni građani i ekološki aktivisti smatrajući da je to ekološka katastrofa, a prethodne tri subote organizovane su i blokade saobraćajnica širom Srbije u znak protesta protiv kompanije Rio Tinto i otvaranja rudnika u dolini Jadra.

Đ.M.

Exit mobile version