Loznica u vaskršnjoj porodici sedam evropskih gradova

Gradsko veće u Loznici je na petom redovnom zasedanju prihvatilo poziv iz Mreže evropskih gradova  „Sveta nedelja“  za zajednički nastup sa gradovima iz još sedam evrpskih zemalja da se uključi u praznično obeležavanje predstojećeg Vaskrsa.  Grad Loznica i grad Beograd su bili jedini kandidati Ministarstva kulture i Ministarstva turizma za pristupanje ovoj mreži sa dva jedinstvena vaskršnja običaja iz nematerijalne kulturne baštine – Loznica po tradicionalnom prinošenju i paljenju  velikih ratarskih sveća u Manastiru Tronoša, kao i šaranju jaja a Beograd po svetkovanju praznika Lazareve subote – vrbice.

– Ovaj poziv iz Mreže „Sveta nedelja i proslava Vaskrsa“ upućen iz španskog grada Kordoba državama južne Evrope, među kojima su još Grčka i Rumunija, prava je šansa da u najlepšoj slici, zajedno sa prijateljima iz Rumunije i Grčke,  predstavimo Loznicu sa bogatstvom nasleđa u kulturi, istoriji, običajima, tradiciji,.. To je u ovom vremenu posve lepa i pozitivna priča, toplija i bliža, kojom smo kao stari narod počastvovani i kulturno i verski. Mnogo lepša i bolja priča o nama u kontekstu surove realnosti o neprijatnim i neprihvatljivim odlukama koje dolaze iz Saveta Evrope po pitanju Kosova, iz Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o davnom ratu u Bosni i Hercegovini. Zbog svega toga ovaj  poziv za  učešće u Mreži evropske Svete nedelje  povodom  vaskršnjih praznika raduje, jer će to biti razmena i otvaranje širokih puteva u budućnost, ne samo za Loznicu već i Srbiju.

 Taj vid povezivanja  će govoriti o našem narodu, istoriji, tradiciji i običajima čime će se brisati sve laži kojima bi neki želeli da nas ponize. Kroz ovaj projekat biće mnogo vidljiviji izlazak naše zemlje i naše Loznice na svetlu pozornicu i evropske i svetske zajednice kao autohtonog i rodoljubivog naroda na mnogo širem prostoru. Kao ljudi koji vodimo ovaj grad sve ovo imamo u vidu i zato u ovoj inicijativi  vidimo šanse a ne probleme – istakao je gradonačelnik Vidoje Petrović.

Gradsko veće Loznice podržalo je jednoglasnim izjašnjavanjem realizaciju ovog projekta i inicijativu za podizanje spomenika u Loznici, kulturnom pregaocu u Jadru tokom 19. veka proti Ignjatiju Vasiću i bivšem episkopu Šabačkom Lavrentiju, Živku Trifunoviću, nekadašnjem đaku lozničke Gimnazije.

Doneta su rešenja o formiranju koordinacionih tela i timova za izradu i sprovođenje srednjoročnih planova razvoja grada Loznice.

Exit mobile version