Ljubav prema klaviru Viktoria otkrila sa dve i po godine

Nekada najmlađa članica Muzičkog zabavišta niže nagrade na takmičenjima

Nekada najmlađa članica Muzičkog zabavišta, Viktoria Tešanić, sa samo dve i po godine ušla je u svet muzike. Sada, kao osmogodišnjakinja, pohađa prvi razred Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ i već niže nagrade na takmičenjima. Za nju je trema nepoznanica, a ljubav prema sviranju klavira nešto najprirodnije na svetu.

Roditelji su tu sklonost prepoznali na vreme i uz podršku nastavnice Sonje Živković, sadašnje direktorke škole, doveli je na prva okupljanja najmlađih ljubitelja kvalitetnog zvuka.

-Vrlo rano je progovorila, već sa godinu dana imala je veliki fond reči i sastavljala rečenice. Iako na te časove deca najčešće kreću sa četiri godine, mi smo je doveli, jer je izrazila želju da svira. Suprug i ja nismo muzički obrazovani. Ne znamo ni sami kako se ta ljubav u njoj rodila, valjda je negde videla reklamu za Muzičko zabavište i zamolila tetku, pošto radi blizu škole, da se raspita o uslovima polaska. Nastavnica Sonja je rekla da proba, da dođe i vidi da li joj se dopada. Njoj zaista nije bio problem da drži koncentraciju, sve vreme je bila zainteresovana, tako da nije bilo potrebe ni da budemo s njom kao pratnja na časovima. Sonja je u njoj prepoznala tu ljubav i oživela je na pravi način- ističe mama Radmila Tešanić.

Sa šest godina krenula je na časove kod profesorke Helene Davidović. Pravilo je da se u osnovnu muzičku kreće tek u trećem razredu redovne škole, međutim, ona je krenula ranije, sa šest godina. Na časove solfeđa je išla dve godine i nastavnica je primetila da lepo napreduje, a takmičenja to i potvrđuju. Prva mesta osvajala je u Sloveniji, Bijeljini i Sremskoj Mitrovici. Na Školskom takmičenju klavirista ove godine osvojila je prvu nagradu, kao i na Internacionalnom festivalu muzike Primavera u Bijeljini. Prvi nastup je imala u martu 2016. godine, sa nepune tri godine, u sali Muzičke škole i tom prilikom dobila je diplomu. Drugi je bio u maju iste godine na Trgu šabačkih žrtava.

Iako mala, pamti kako joj je bilo tokom prvih dolazaka u Muzičko zabavište.

-Imala sam drugaricu približno mojih godina, pa sam se sa njom igrala i provodila najviše vremena. Nikad mi nije bilo dosadno, uvek mi je zanimljivo, jer mnogo volim muziku- podvlači ona.

Tremu pred takmičenja nema, kaže samouvereno, a ne pridaje preveliki značaj ni nagradama. Svira za svoju dušu i često otvori prozor, pa i komšije rado uživaju u prijatnim notama.

-Nemam tremu pred takmičenja, jer više volim da sviram kada me publika sluša, nego kad sam sama kod kuće ili u učionici. Uvek se dobro pripremim sa nastavnicom, imamo i dodatne časove, ali nagrade mi nisu presudne, više mi je važan sam nastup i predstavljanje pred publikom, prilika da sviram i da me ljudi slušaju- naglašava Viktoria.

Mama Radmila kaže da je zanimljivo da su klavir dobili od bivšeg učenika škole, što njenoj ćerki veoma znači.

-Kad je trebalo da ide na fakultet, đak koji je završio Muzičku školu izrazio je želju da jednom darovitom učeniku pokloni klavir i profesorka Helena je prepoznala taj talenat u njoj. U pitanju je pravi ruski klavir koji zauzima mnogo prostora. Zaista joj mnogo znači i oduševila se što sada ima priliku da svira i kod kuće. Sa neverovatnom lakoćom pamti note, dovoljno je da ih jednom pogleda i već sledeći put može da ih odsvira bez gledanja u papir. To je zasluga i profesora, iskreno su posvećeni deci, vole ih i maksimalno se trude oko njih. Stalno im pružaju podršku i prate njihov napredak, a neretko i stvaraju atmosferu pravog nastupa u samoj sali i tako ih pripremaju za pojavljivanje pred publikom- napominje mama Radmila.

Pošle godine Viktoria je krenula u osnovnu školu. Nije joj, kaže, teško, zato što je Muzička ponedeljkom i četvrtkom popodne, a redovna nastava pre podne, pa se sve uklopi. Govoreći o planovima za budućnost, naglašava samo da joj je važno da svira klavir, a za ostalo će već videti. Vreme je pred njom, samim tim i brojne prilike da na sceni odsvira note u kojima će publika sigurno uživati.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version