Ljubav (filija)

Jedna od pesama koje su na najlepši način obeležile mladost nekih naših, već davnih generacija, svakako je:

”All you need is love”.

Legendarni Bitlsi su je otpevali i ostavili nam je, za sva vremena!

Još su stari Grci razlikovali više vrsta ljubavi, među kojima su najznačajnije: filija, eros i agape. Najkraće tumačenje ove prvonavedene, filije, je da je to prijateljska ljubav, koja drugome želi dobro, kojom drugome želimo pomoći i koja je u osnovi svakog zajedništva. Mislim da je porodica prva i najvažnija na bilo kojoj listi mogućih zajednica, naljepše i najsvetije zajedništvo. Otuda opravdano pitanje:

Ne bih se osmelio ni da mnogo sudim, ni da pametujem na ovu temu. Samo bih izneo rezime sećanja na neke detalje uvek aktuelnih i zanimljivih razgovora o ljubavi i porodici, najčešće sasvim slučajno vođenih sa svojim dragim učenicima i njihovim roditeljima. Šta su mi oni naveli, kao temu za razmišljanje, i šta ja njima. Neki konačan odgovor na pitanje koliko u savremenoj porodici ima navedene filija ljubavi, ostavimo svakoj porodici ponaosob.

Ponekad svemu tome dobrom, što su doneli svojoj deci, toliko nedostaje tek neka tiha reč podrške i empatije. I možda to nije toliko neizvodljivo, koliko toga nismo dovoljno svesni. Verujući da je novac superiorni tvorac filija ljubavi, toliko moćan da drugi ne postoje. Deca svedoče da su se njihovi roditelji, u trci za novcem, od njih, često, previše udaljili.

Na sreću, mnogo je porodica u kojima ovi prethodno navedeni problemi ne postoje, ni u tragovima. Gde su roditelji i njihova deca – istinski prijatelji!

Koji i rečima i delima svakodnevno dokazuju da jedni drugima žele sveukupno dobro i jedni drugima u svemu žele pomoći.

Filija.

Exit mobile version