Legenda koja traje i trajaće još dugo

Goblini – piše Siniša Mozetić

Muzika nije samo umetnost. Mnogima, ona je način života i njegova najveća filozofija, komunikacija sa univerzumom.

Kada sam meni dragoj osobi samo natuknuo kako imam nameru da napišem nešto o GOBLINIMA, rekla mi je, sa blagim osmehom (u kome se videlo da ih veoma poštuje): ”Nemaš tetovažu, a i moraš biti pozitivno neposlušan!”

Ipak ću pokušati.

 

Prvi deo

Ne onima koji to sigurno znaju i pre i bolje od mene, za početak ispisujem osnovne enciklopedijske podatke.

Branko Golubović (vokal), Alen Jovanović (gitara), Leonid Pilipović (gitara), Vladislav Kokotović (bas) i Milan Arnautović (bubnjevi).

 

Nenad Divnić, Zoran Jović, Saša Šetka, Vladimir Cinkocki, Nedeljko Nedić, Zoran Jovanović.

Goblini (1994), Istinite priče – I deo (1994), U magnovenju (1996), Re Contra (1999), (završen na dan početka NATO bombardovanja, izašao tek u decembru 1999. god), Roba s greškom (2013) i Jednina (2019)

 

Live in KST (1995), Turneja u magnovenju 96/97 (1997)

 

Najbolje priče (2004), (koncertni album sa nastupa GOBLINA u Milanu, Torinu, Bolonji, Sarajevu, Ljubljani, Ilirskoj Bistrici, Zagrebu i Beogradu).

“Crno na belo” (pesme “Luna” i “Kao da”), “Jedan za sve”, “U odbrani zla”.

Pred nama su, u druženju sa GOBLINIMA, pored navedenih albuma, spotovi: “Daleki put”,  ”Ne trebam nikome” , “Luna”, “Cipjonka”, …

Knjige: “Pisma iz Avganistana” i “Izgužvane misli“ Branka Golubovića, i dokumentarni film: “Ima nas gomila”.

Teško je pisati o GOBLINIMA, a da njihov poznavalac ne prigovori autoru kako je nekoga ili nešto važno i lepo izostavio.

Početne, zapažene uspehe, ostvarili su na festivalima Grafiti avangarde u Novom Sadu i Brži bendovi Srbije u Beogradu. ( Na festivalu Brži bendovi Srbije, dobili su nagradu  „Otkriće godine“).

Za mnoge bendove nenadmašna je njihova turneja „U magnovenju“, tih godina najveća u regionu, sa preko 80 koncerata.

Ukupan broj njihovih koncerata, preko 350, ukazuje da su GOBLINI dominantno live bend. Beskompromisan, uvek nadahnut i prepun energije.

Posle 30 godina postojanja, svako ko poznaje i voli GOBLINE ispričao bi nešto čega bismo se svi rado setili. U prilog tome, izdvojiću tri detalja iz prebogate kolekcije njihovih nastupa.

Na poziv Ljube Pejića, (basiste alternativne rok grupe Obojeni program iz Novog Sada), svoju prvu svirku van Šapca, GOBLINI su imali u KST–u, gde su u to vreme svirali naši najpoznatiji bendovi. Kao predgrupa Obojenom programu, odsvirali su svoje četiri pesme.

KST je, iako malog kapaciteta, davao lični pečat i ulivao samopouzdanje u daljem radu svima koji bi u njemu nastupali. To je važilo i za šabačke GOBLINE.

Alen mi je jednom prilikom rekao: ”Nije važno što ti misliš da umeš da sviraš, nego, brate, to treba publika da čuje, pa da ona kaže!”

Neposredno po završetku NATO bombardovanja, GOBLINI kreću na put u Italiju (Firenca, Bolonja, Torino, Rim, Kapri, Pistoja i Milano).

Najave za njihovu turneju našle su se u najpoznatijim italijanskim novinama. Koncerti su svirani na velikim festivalima i u poznatim klubovima I skvotovima. Nakon koncerta u Firenci (u sjajnom prostoru tvrđave Fortezza da Basso), ekipa RAI televizije snimila je prilog o GOBLINIMA, koji je to veče gledala cela Italija. U Bolonji, koncert je održan u popularnom studentskom klubu Alla Salara. Klub je bio pretrpan, lokalna stanica je uživo prenosila koncert, publika im nije dala da izađu sa bine, …

Na Beogradskom sajmu GOBLINI su proslavili svoj trideseti rođendan. U prvim redovima tinejdžeri, puni mladosti i beskrajne energije, u poslednjim, samo malo tiši, svedoci prvih pojavljivanja GOBLINA na sceni.

Veliko slavlje, uz puno iznenađenja i dragih i poznatih gostiju, završeno je izvođenjem pesme  „Za Lorenu“, prvi put u njenom prisustvu. Veče za čestitke GOBLINIMA. I nezaborav.

KRAJ PRVOG DELA

Exit mobile version