Lažni predstavnici seljaka u Skupštini Srbije

1

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST INICIJATIVE SELO-GRAD

 Narodna seljačka stranka ne zastupa interese seljaka, što pokazuje i delovanje njenog predsednika Marijana Rističevića u Narodnoj skupštini. Dok predsednici odbora njegove stranke širom Srbije dele sudbinu nas poljoprivrednika, Rističević se u parlamentu bavi svim drugim osim problemima seljaka. A problemi su: neisplaćene subvencije, šteta od suše, nekontrolisan uvoz bez jasnog plana, posebno kukuruza, monopolisti, otkup stoke, voća…

Mi u Inicijativi Selo-grad neprekidno ukazujemo na ove teme, ali ih oni koji treba da se bave njima, ignorišu. Čak smo doprli i do ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji nam je javno obećao isplatu subvencija i nije održao reč.

Izašao sam iz Ujedinjene seljačke stranke čim je njen predsednik postao narodni poslanik i zaboravio interese seljaka. Tako ni danas, oba predstavnika seljaka u Skupštini Srbije, osim što imaju lep naziv stranaka,  nisu u poslaničkim klupama da bi brinuli o interesu sela, već isključivo o opstanku Srpske napredne stranke na vlasti. Još je apsurdnije što dva poslanika SNS-a iz Šapca, koji vrlo dobro znaju tešku situaciju seljaka, nisu sazvali nijednu konferenciju za novinare na kojoj bi se o tome razgovaralo, već se bave klevetama i spletkama.

 

Dok je Inicijativa Selo-grad održala na desetine konferencija za novinare na temu poljoprivrede, na kojoj je upozoravala na sve teže stanje u selu i tražila rešenje, Vlada Srbije i navodni predstavnici seljaka svojim nečinjenjem urušavaju kompletan agrar, što ima nesagledive posledice za sve građane Srbije.

                                                                          Dragan Stanković,

                                                             odbornik Inicijative Selo-grad

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. Svašta sam čitala i slušala, ali ovo saopštenje Inicijative selo-grad nisam mogla dashvatim. Ovome liku od 250 poslanika smetaju dvojica koja su sa sela, koja za razliku od nekih ranije ne ćute. Verujem da mu je Dušan Petrović pravnik bio pravi zastupnik seljaka. kada je lik prodava svinje za 0,5 evra za vreme DS onda mu je bilo potaman,dana s kada su one 2 evra kilogram njemu to ne odgovara. Ovaj Rističević predsednik Odbora je pravo čudo u Skupštini i niko mu tamo izugleda ne može na crtu. Čovek priča istinu koja ne odgovara mnogim razbijenim žutim frakcijama. Uvođenjem prelevmana zapštitili su i proizvođače mleka i svinja. Platili su oko 15 milijardi dugova koje je ostavio Dušan Petrović za subvencije i premije. Povraćaji za zasade, navodnjavanje, priplodnu stoku, premije za mleko, podsticaji po grlu, za svinje, krmače, jagnjad, ovce, koze, krave, junad,priključna mehanizacija , traktori. 300 miliona evra se isplaćuje na ruke poljoprivrednicima iz Republike Srbije plus ppoklrajina i lokalne samouprave. Kao administrativni radnik u odboru za poljoprivredu tvrdim da nikada nije omogućen povraćaj od 65 % cene za 3000 traktora u Srbiji. Samo taj povraćaj je vredan preko 40 miliona evra. Na sve to neka Inicijativa pokušava da zamuti vodu i ospori očigledne rezultate. Danas seljaci za 100 umatičenih ovaca, svinja ili koza dobijaju 700 000 dinara godišnje, za njihovu nabavku 50%. Za 20 krava danas seljaci dobijaju 500 000 dinara godišnje , 10 000 po teletu i 7 dinara po litri mleka, što po kravi godišnje iznosi 70 000 dinara. To priznaćete nikada nije bilo! Treba samo pratiti sednice Odbora za poljoprivredu i videti kolikose Rističević i Miletić trude i zalažu,a Dušan Petrović je redovno bežao od svake teme.
    Pozdrav svim poljoprivrednicima,
    Svetlana Vilotić

Leave A Reply