„Kuća stara“ skoro dva veka ponos grada Šapca

Šabačka gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Obrazovna ustanova koja je iznedrila mnoge velike, svetski priznate umove, već skoro dva veka stecište kulture, umetnosti i ponos grada, „kuća stara“, bivših i sadašnjih, kako učenika, tako i profesora i svih koji je doživljavaju kao svoju, Šabačka gimnazija, obeležila je prošle srede, prigodnim programom, veliki i značajan jubilej- 180 godina postojanja. Svečanosti pod nazivom „Svi naši“ u velikoj sali Šabačkog pozorišta prethodila je izložba u Galeriji „Vladislav Lalicki“ koju je priredila profesorka likovne umetnosti Nadežda Ukropina Pantelić, a upotpunio muzički program soprana Mirjane Pantelić i njeno izvođenje dve napolitanske pesme.

Izložbu je otvorila direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković, izražavajući posebno poštovanje prema svojoj nekadašnjoj profesorki, čiji entuzijazam ne jenjava s godinama i kao takav služi za primer mladim generacijama, pa i u onima koji nisu talentovani za likovnu umetnost pobuđuje interesovanje, ljubav i poštovanje za stvaralaštvo. Ukropina Pantelić je navela da se vreme zastupljeno na izložbi, koja obuhvata izložene radove 25 umetnika, poklapa sa njenom radnom karijerom.

-Mi smo već imali izložbu povodom 150 godina postojanja škole i tom prilikom odštampali katalog koji je pokrio vreme od nastanka škole do osamdesetih godina, tako da je ovo jedan logičan nastavak tog prethodnog rada. Mislim da je Šabačka gimnazija uključena u kulturni život grada i da je kroz nju prošlo mnogo generacija koje stvaraju kulturu grada, a i šire- podvukla je ona.

Na svečanosti povodom jubileja priređen je scensko- muzički igrokaz, a prisutnima u sali, među kojima je bio i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, kao i brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života grada, najpre se obratila direktorka škole. Govoreći o toj obrazovnoj ustanovi, istakla je da je sve što je njoj posvećeno malo prema onome što je ona pružila svima koji su u nju kročili, te da je 180 godina Šabačka gimnazija izvorište i utočište. To je, navela je, dug životni period, ali samo trenutak u beskraju za koji su se mnogi gimnazijalci izborili svojim delom.

-Ovo je dan, ne samo za svetkovanje, već i za saborovanje. Naša priredba se zove „Svi naši“, jer nam je želja da okupimo sve bivše gimnazijalce, sve one koji vole ovu školu, kojima ona znači i kojima je obeležila jedan deo života. Postoji teorija da je gimnazija škola koja se voli i koja se večno pamti i broj prisutnih učenika dokazuje da je to istina. Mi se ponosimo rezulatima naših nekadašnjih učenika za koje čitava javnost zna, kao što su Stanislav Vinaver, Laza Lazarević, Stojan Novaković, ali se isto tako ponosimo rezultatima naših sadašnjih đaka, od kojih tek ove godine očekujemo najveće i najznačajnije rezultate- poručila je Isakovićeva.

U programu povodom obeležavanja značajnog jubileja, pored učenika, učestvovali su i: glumci Šabačkog pozorišta, vokalna grupa „Šapčanke“, KUD „Abrašević“, kao i Hor Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, dok je završnu besedu govorio dr Vladimir Vuletić sa Pravnog fakulteta u Beogradu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version