Krenula žetva u Mačvi

Zbog visoki temperatura žita brzo sazrela:

Sa visokim temperaturama i letom, počinje i žetva. Rane sorte su već uveliko skinute sa polja, dok je ova sedmica udarna za žetvu svih strnih žita. Zbog prolećne suše, prinos nije baš kakav bi poljoprivrednici želeli, te se očekuje smanjenje i do 30 posto, kažu stručnjaci.

„Ne možemo o prinosu govoriti kao da će svuda biti isti, razlikuje se od regiona do regiona, od opštine do opštine, pa čak zavisi od njive do njive. Prve procene su da će Mačvanski deo biti najprinosniji, odnosno da ćemo tu imati najmanje umanjenje prinosa ove sezone. Na našoj teritoriji kada su u pitanju strna žita, razlikuje se Mačva, Posavotamnava i Pocerina. Već su počeli da se skidaju ječmovi, i pokazali su se relativno dobri rezultati u odnosu na to kakve smo vremenske uslove imali. Imali smo sušne periode, brz prolazak kroz fazu intenzivnog porasta i klasanja i stvaranja ploda“, navodi Darko Simić, savetodavac iz Poljoprivredne, stručne i savetodavne stručne službe u Šapcu.

Početak leta i temperature su idealne za skidanje žita, pa ovu sedmicu obeležavaju kombajni koji samo idu iz njive u njivu.

„Zahvaljujući ovim visokim temperaturama, došli smo u situaciju da je jako brzo došlo i do skidanja pšenice, pa nam je ova sedmica udarna. Ono što moramo da primetimo jeste da će to skidanje biti i brzo završeno jer su stvarno jako visoke temperature u pitanju, sve u svemu, kada su žitna polja u pitanju, ove sedmice imamo pune ruke posla“, kaže Darko Simić.

Darko Simić

Tokom ove sezone, poskupeli su svi inputi u proizvodnji, najviše đubrivo, ali prema rečima poljoprivrednih stručnjaka, ratari su ipak dali biljkama sve što je potrebno, pa se očekuje dobar kvalitet zrna, ali o tome se može govoriti tek nakon žetve.

„Vrlo je teško proceniti kakav je kvalitet zrna ove godine. Kada zrno bude u prikolicama i ambarima moći ćemo da pričamo o hektolitru. Sada po prvim procenama očekuje nas umanjenje prinosa od 20 – 30 odsto u odnosu na prethodnu izuzetno rodnu godinu. Ono što smo imali prilike da vidimo na terenu jeste da je bilo dosta ulaganja, tako da možemo da kažemo da će biti sve u granicama dobrog“ ističe naš sagovornik iz Poljoprivredne stručne službe.

Đ.M.

Exit mobile version