Koliko nas košta odmor na najposećenijim planinama Srbije?

Turisti, strani i domaći, sve češće biraju planine u Srbiji za svoju destinaciju. Bez obzira na godišnje doba, aktivnosti i prirodni atributi planina dozvoljavaju vam da u njihovim blagodatima uživate tokom cele godine. Zainteresovanost koja raste iz godine u godinu uticala je na razvoj turističkih atrakcija, ali se primetno odrazila i na cene. Izdvajamo vam ponudu najposećenijih planinskih predela Srbije, na vama je da odlučite da lli ih možete priuštiti.

Raznovrsna ponuda Zlatibora

Zlatibor već godinama važi za jednu od najposećenijih destinacija Srbije. Tokom zime primamljiv je skijašima koje ugoščava Ski centar Tornik. Možete uživati u panoramskoj vožnji žičarom, koja će vas pojedinačno koštati 500 dinara, odnosno 2.400 ukoliko se odlučite za celodnevnu kartu. Na raspolaganju vam je i iznajmljivanje bicikala, aktivnosti u okviru zabavnog parka i sportskih terena. Tako ćete kombinaciju ovih atrakcija platiti između 850 i 1.600 dinara.

Posebno popularni tokom letnjih meseci, Avantura i Dino park znatno mogu ugroziti vaš zacrtan budžet. Njihov bogat program prilagođen je raznim uzrastima i sposobnostima, pa tako za decu do 7 godina samo jedan nivo prepreka košta 600 dinara, dok će odrasli za 4 nivoa prepreka morati da izdvoje čak 1.700 dinara. Poseta Dino parku edukativna je i zabavna, pa budite spremni da dečije ulaznice platite 500 dinara. Među jeftinijim aktivnostima nalazi se poseta Stopića pećini, za svega 250 dinara po ulaznici, kao i brojne kulturne manifestacija i pešačke ture koje sami sebi možete organizovati.

Smeštaj na Zlatiboru – da li kvalitet opravdava cenu?

Smeštajni kapacitet Zlatibora najgušći je u njegovom širem centru. Među popularnijim hotelima definitivno je hotel Palisad u kom noćenje u standardnoj sobi košta nešto manje od 10.000 dinara. Još luksuznija opcija je Grand & Sky Hotelom Tornik čija cena nije ispod 18.000 dinara dnevno. Apartmani, brvnare, konaci i odmarališta na Zlatiboru mogu vam značajno uticati na budžet u zavisnosti od toga u kom delu planine su smešteni. Ako tražite povoljnije lokacije selo Kremna odličan je izbor, pa se nemojte iznenaditi ni apartmanima čija cena je ispod 3.000 dinara za noć.

Kopaonik – Skijaška idila za duboke džepove

Zimski planinskim turizmom caruje Kopaonik, kako se upravo na njemu nalazi najrazvijeniji skijaški centar Srbije. Poslednja sezona poklopila se sa očekivanjima i zadržala je raspon cena na koji su redovni skijaši navikli. Za jednodnevne ski karte izdvajali su između 3.000 i 4.000 dinara, a ski pass koji bi važio nedelju dana koštao je do 16.310 dinara. Ne iznenađuje što sezonski ski pass košta više od 73.000 dinara, pa ako niste spremni za ovu investiciju možete se okrenuti drugim aktivnostima.

Avantura park ima svoju adresu i na Kopaniku, u okviru kog postoji niz adrenaliskih i fizički zahtevnih aktivnosti. Cene se kreću od 300 dinara, što je dovoljno za jednu dečiju vožnju žičarom, do 2.800 dinara koliko košta celodnevno iznajmljivanje bicikala sa električnim motorom. Sebi možete priuštiti odlazak do Pančićevog vrha, posetu Nebeskim stolicama ili Raškim duhovnim svečanostima bez da potrošite i jedan dinar.

Prilagodite sebi smeštaj na Kopaoniku

U samom centru Kopaonika pronaći ćete brojne apartmane i luksuzniji smeštaj, te se u svojoj potrazi za brvnarama, konacima, vikendicama i planinskim kućama morate uputiti u malo širu prirodu. Sobe u hotelima i apartmane možete pronaći i po ceni nešto nižoj od 3.000 dinara za noć. Ipak, cene toliko drastično variraju da vas samo nekoliko minuta hoda od pristupačne sobe deli od hotela nalik Massiv Kopanik centru, koji će vam budžet smanjivati za oko 20.000 dinara na dnevnom nivou. Kako biste se što lakše odlučili za smeštaj koji prija vašim afinitetima, istražite apartmane na stranici Kopaonik smeštaj.

Nacionalni park Tara – koliko košta netaknuta priroda?

Sve aktuelnija Tara privlači ljubitelje boravka u prirodi tokom cele godine. Ovaj deo Srbije dom je nekim od najčistijih jezera, popularne Kućice na Drini, Šarganske osmice i Kustendorfa. Čak i puko razgledanje delova Nacionalnog parka može vas koštati ukoliko želite pratnju iskusnih vodiča ili konkretnu opremu. Za više od 6 sati vođenja platićete 7.200 dinara, štapovi za planinarenje su 500 dinara dnevno, dok za multimedijalnu prezentaciju lepota Tare treba izdvojiti čak 3.000 dinara. Posmatranje medveda posebno je popularna aktivnost i taj užitak će vas koštati 6.000 dinara za jedan dan. Tara definitivo spada u one turističke destinacije na kojima se morate odreći nekih izleta ukoliko ste skromnog budžeta.

Raznolikost Tare posebno se ističe kada tražite najbolji smeštaj. Za one koji ne brinu o ceni kućice i apartmani blizu Drine spojiće lepo i korisno, ali koštaće u skladu sa tim. Budite spremni za trošak preko 12.000 dinara dnevno. Što ste dalji od centra Nacionalnog parka biće vam lakše da se uklopite u skromnije troškove, pa tako možete pogledati ponudu Kremne, Bajine Bašte ili Rastišta za apartmane sa cenom ispod 3.000 na dnevnom nivou. Tara smeštaj je jedna od najboljih kategorije ove planine, a raznolikost i pristupačnost ponude veliki plus za ovu planinu.

Planinski odmor može se svrstati u kategoriju skupljih užitaka koje sebi možete priuštiti. Uklapanje svih atrakcija i aktivnosti koje čine odlazak na planinu kompletnim, sa ne uvek pristupačnim smeštajnim jedinicama, predstavlja pravi izazov. Uz dobro planiranje moguće je organizovati zadovoljavajuć odmor koji vas neće poslati u dugove, ali bitno je da odlučite na koje stvari ćete staviti najveći akcenat. Dobra informisanost je veliki deo posla, a nadamo se da vam je naš tekst upravo tome poslužio.

Exit mobile version