Ko nas čuva od „čuvara“

Lice i naličje države

Javnost u Srbiji je uprkos brojnim ranijim skandaloznim vestima šokirana onim što se desilo u zatvoru u Padinskoj Skeli, kada je penzioner Stanimr Brajković svirepo ubijen od trojice pritvorenih mladića. Nije smeo da se požali ni stražarima u zatvoru, što znači da nije verovao nikom. I sve se desilo pre mesec i po dana, a pod velom zataškavanja, poveden je samo disciplinski postupak protiv odgovornih u ovom zatvoru. I nije to usamljen slučaj da oni koji su dužni da čuvaju građane i njihovu imovinu odu u drugu krajnost, pa se privole onima dugima, pre svega zbog nekakvog interesa.

Ostaće u analima policijskog beščašća da se policija desetak minuta pre kraja blokade šabačakog mosta, 27. novembra 2021, povukla ostavljajući građane na nemilost naprednjačkim batinašima. Uprkos brojnim svedocima i krivičnim prijavama, kao epilog, samo je Ombudsman tri dana pre isteka zastarelosti dostavio nemuštu preporuku o disciplinskom prekršaju, ustanovivši da je policija postupala zakasnelo, nesavesno i neefikasno.

I na protestu ispred Starog dvora, 25. decembra prošle godine, policija je vrlo selektivno reagovala, prebijala i privodila i one koji nisu bili pretnja, a usput olako propušatala vinovnike nereda. S druge strane vidljiv je taj udvorički odnos prema kriminogenim grupama, pa otkud da narkobos Darko Šarić u zatvoru koristi telefon sa skaj aplikacijom. Ili, kako to da se Milan Radoičić, nakon Banjske gde je stradalo četvoro ljudi, pusti da mirno provodi dane u svojoj vili. Ti isti pripadnici snaga bezbednosti čuvali su Jovanjicu, najveću plantažu marihuane na Balkanu. I to oni koji primaju platu od BIA, VOA, MUP, a svim silama režim, na čelu sa predsednikom države, umanjuje značaj ovog „debelog“ kriminala: “Šta je to jedna tona, nije deset tona marihuane?!“

Inspekori koji su otkrili ovo “čudo“, su šikanirani i na sve načine diksreditovani od svojih staršina, pre svega ministra policije Bratislava Gašića. I šta tek reći za kumove i kumiće predsednika drave, dok je, na primer, časna policajka Katarina Petrović uhapšena i dospela u zatvor što je prosledila izveštaj o vozaču koji je izazvao udes pod destvom opijata. Banda Veljka Belivuka učestvovala je u „smirivanju“ navijača i pojedinih novinara, i još nekim akcijama za režim, ali policija nije prstom mrdnula da spase barem nekog od žrtava monstruoznih ubijanja.

I tako redom, pa još uvek je, na primer na plati u Žandarmeriji Nenad Vučković koji itekako ima veze sa kriminalcima. Da čudo bude veće pokazalo se da je u pomaganju Darku Šariću učestvovao i tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović i visokopozicionirani funkciner BIE Marko Parezanović, a nagađa se ko je Odskar, šef nad šefovima, koji ima uticaj i na predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Nije sva policija ogrezla u ovim „poprečnim“ vezama, ali kada građani izgube svaku veru u čuvare zakona, onda, u krajnjem slučaju, i sami će potražiti put do pravde. Onda već to nije država, a posledice mogu biti nesagledive. To je već igranje vatrom, nešto slično dešava se u nekim državama Srednje i Južne Amerike, a rešenja nema, opasni duh iz boce je pušten.

Dragan Erović

Exit mobile version