Knjiga kao svedok sećanja i istine

“Danilove oči“ u javnosti

U Kulturnom centru u Šapcu u petak veče je svečano predstavljena zavetna kljiga Dragana S. Filipovića, novinara i književnika iz Šapca „Danilove oči“ .

Pred odabranom publikom, o knjizi je najpre, u ime izdavača Udruženja kulturnih umetnika „Zavičaj“ iz Sremske Mitrovice, govorio Miomir Filipović – Fića, novinar, publicist i kulturni poslenik. On je istakao da je ova knjiga značajni izdavački pothvat za Udruženjr „Zaviča“, koje i inače objavljuje samo knjige koje će čitalačka publika rado primiti. I zbog njenog sadržaj, i stila i jezika, i očuvanja istine o tragičnoj, ali slobodarskoj trdiciji srpskog naroda; u konkretnom slučaju u ratovima na prostoru nekdašnje Jugoslavije u 20. veku.

Autor Dragan S. Filipović objasnio je zašto je ova knjiga za njega zavetna:

„Prvo i drugo dopunjeno izdanje pripovedaka „Vojnikova breskva“, nastalih u razmaku od 14 godina, zbirka „Komad taina“, iz 1919. i „Beleg od bajoneta“ 1921. godine, sledeće, 2022. godine, spojene su u jednu knjigu, u zbirku pripovedaka, napisanih po istinitim događajima iz Prvog ili Velikog, Drugog svetskog i Našeg rata, u Trilogiju „Vojnikova breskva“. Sa 42 priče koje čine ovo troknjižje, verovao sam da sam završio svoju životnu misiju i ispunio zavet oca i Otačestva. Međutim, sve vreme, i dok sam je – duže od pola veka – istraživao i pisao, osećao sam da sam značajan deo propustio, da je Trilogija „Vojnikova brskva“ nepotpuna. Nedostajala je Slovenija, nedostajala su zbivanja u Sloveniji, od njenog ulaska u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, potom Kraljevine Jugoslavije i SFRJ, do nesrećnog rata u ovoj zemlji. Nije lako bilo doći do podataka. Najviše sam ih pronašao u arhivima Jugoslavije i Srbije u Beogradu, ali i pregledajući dokumentarnu građu u drugim ustanovama i privatnim arhivsko-dokumentarnim sadržajima; u razgovoru sa učesnicima, očevicima, i na druge načine. Tako je nastala, kao svojevrsna dopuna Trilogije „Vojnikova brskva“, publikacija „Rat u Sloveniji“.

Trilogija je objaljena i pozdravljena od strane stručne i čitalačke publike. I, trebalo je da bude sve u redu. Ali, onaj crv sumnje zajedno sa osećajem – podstrekačem u delu bića – nije autoru davao mira. Shvatio je: svi nesrećni ratovi u 20 veku na prostorima nekadašnje Jugoslavije, u kojima je srpski narod najviše propatio, zatiran, ali i nepokoran, i slobodarski, zabeleženi zapisi i sve priče o istinitim događajima, uključujući i Sloveniju, moraju se naći u koricama jedne knjige. I to pošto se odaberu one koje istinu najviše potvrđuju, ali i koje – s obzirom na arhivsku građu – nisu mogle da budu literarnije obrađene. Rečju: priče u ovoj knjizi su izbor autora, i njegovog uverenja da je konačno ispunio svoju misiju.

Recenziju Radovana Mirazovića „Knjiga kao molitva“ pročitala je novnarka Svetlana Ljubić, a delove iz pripovedaka govorili su poetesa Mirjana Filipović i autor.

Knjigu odbranih pripovedaka  „Danilove oči“ možete kupiti naručivanjem, odnosno javljanjem na telefone: (063) 340-940 ili (064) 333-8788.

Exit mobile version