Kapacitet jedinice intenzivne nege popunjen

U Opštoj bolnici Šabac 194 pacijenta

Epidemiološka situacija na području Mačvanskog upravnog okruga i dalje je nestabilna. U Opštoj bolnici Šabac smešteno je 194 pacijenta sa srednje teškom i teškom pneumonijom, uzrokovanom kovidom- 19. U crvenoj zoni pedijatrije hospitalizovane je i troje dece predškolskog uzrasta. U poslednja dva dana testirano je 1.591 u okrugu, od toga u Šapcu 632 osobe, a pozitivno je 593, odnosno 248 testova na teritoriji grada, saopšteno je nakon sastanka Štaba za vanredne situacije u subotu u Gradskoj kući.

U jedinici intenzivne nege smešteno je 12 osoba, što je maksimalni kapacitet te jedinice. Na respiratoru je 10 pacijenata, od koji je četvoro intubirano, a šestoro na invazivnoj ventilaciji, upozorila je pomoćnik direktora Opšte bolnice za internisitički sektor internista- kardiolog dr Snežana Kovačević.

-Veći broj pacijenata je sa niskom saturacijom, a na maksimalnom protoku kiseonika, na maskama. Oni su takođe nestabilni i kandidati su za jedinicu intenzivne nege, a kako je ona popunjena, to predstavlja veliki problem. Jedinice intenzivne nege i u Batajnici i na beogradskim klinikama su takođe pune, te ostaje samo da apelujemo na građane da budu odgovorni, da izbegnu okupljanja, smanje kontakte, da proslave obeleže u uskom porodičnom krugu kako bismo mogli da pomognemo pacijentima koji su bolesni- podvukla je dr Kovačević.

Broj pozitivnih u odnosu na urađene testove veći je od 40 procenata, a najviše obolelih je među aktivnim radnim stanovništvom. U poslednje dve nedelje na teritoriji grada aktivno je obolelo 1.527 osoba, navela je načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Dragana Radojičić.

-Važno je napomenuti da je u celom okrugu nestabilna situacija. Šabac je trenutno peti po stopi incidence, odnosno broju obolelih na 100 hiljada stanovnika. Građani bi trebalo da se primire, da poštuju sve mere. Zaista nema potrebe za bilo kakvim okupljanjima. Nikome se ne podvaljuje tako što se okupe u nekom stanu ili kući praveći žurke, već štetu čine sami sebi, a tako ugrožavaju i čitav zdravstveni sistem. Trenutna situacija ukazuje na to da sigurno neće biti organizovane Nove godine. Sve je na ljudima, ukoliko budu hteli da pomognu sebi pre svega, a samim tim i nama, pomoći će nam- naglasila je dr Radojičić.

Rast broja novoobolelih pet nedelja od uvođenja mera posledica je, kako je objasnila, porodičnih kontakata, kao i činjenice da ljudi više borave u zatvorenom prostoru, ne poštuju samoizolaciju, a u periodu inkubacije, kada još ne znaju da su zaraženi, šire infekciju.

D.Dimitrijević

Exit mobile version