Kako odabrati pravu sudoperu za kuhinju

Kada se renovira ili dizajnira nova kuhinja sudopera se uvek nekako ostavlja za kraj. Prvo se premerava prostor, uklapaju dimenzije i boje, biraju aparati, prilagođavaju se oblici sa potrebama članova porodice. Činjenica je da se oko sudopera sve vrti, zato je važno posvetiti se, istražiti kakve sve vrste postoje, u kojim dimenzijama i oblicima, te prilagoditi potpuno zadatim uslovima prostora. Izreka kaže da ljubav počinje iz stomaka, isto važi za sreću i blagostanje svake porodice. Sve počinje u kuhinji.

Dalje u tekstu predstavljamo vam karakteristike koje treba uzeti u obzir prilikom biranja nove sudopere.

Materijal

Glavnu podelu sudopera možemo napraviti prema tome od kog materijala su napravljene. Trenutno na tržištu zastupljene su inox i granitne sudopere. Granitne sudopere su izrađene od kompozitnog materijala koji sadrži granitni pesak, polimere i smolu, dok su inox sudopere od nerđajućeg čelika. Pored materijala koji ih čini, funkcionalna razlika između njih leži u trajnosti, čišćenju, izgledu i, na kraju, ceni. Granitne sudopere su otporne na udarce i ogrebotine, ali su manje otporne na hemikalije. Za razliku od njih, inox sudopere su izdržljivije, lako se čiste i ne štete od sredstava za čišćenje, ali se lako ogrebu i tu nema pomoći. Granitne sudopere daju kuhinji elegantan, prirodni izgled, dok inox sudopere daju moderan i jednostavan.

 

Granitna sudopera

Proizvodi od granita važe za izdržljive, večite, nezamenljive. Program ponude poslednjih godina neuporedivo je bogatiji, te oprema za kuhinju nije puko praktičnog dizajna, već veliki raspon proizvoda nudi priliku da stvorite kuhinju koja potpuno odgovara vašim estetskim i funkcionalnim uslovima. Različitih oblika i dimenzija, lako se prilagođavaju i velikim i malim kuhinjama, a mogućnost biranja orijentacije korita dodatno olakšava taj posao, kao i dostupnost sudopera sa jednim i dva korita. Možete birati između pravougaonih, okruglih i, za dizajnerski odvažnije, asimetričnih. Sa pojavom granitnih sudopera na tržištu su postale popularne sudopere u netradicionalnim bojama poput bele, crne, bež, sive i šampanj, stoga vas neće boleti glava oko toga kako da uklopite boje zidne pločice i frontove.

https://www.freepik.com/free-photo/variety-vegetables-kitchen-sink-modern-kitchen-close-up_12339097.htm

 

Inox sudopera

Pored toga što inox sudopere daju atraktivan izgled svakoj kuhinji, važno je to što su otpornije na koroziju i hemikalije im ne štete. Ne apsorbuju mirise, a uz adekvatno održavanje, dug radni vek i prvobitni izgled su zagarantovani. Glavni nedostatak ove vrste jeste lako grebanje, te se mora posebno obratiti pažnja prilikom rukovanja sa težim posuđem. Pored toga, lakoća održavanja i uklanjanje fleka čini veliku prednost kod inox sudopera. Različite širine, dubine korita i orijenjtacije odmorišta za sušenje sudova olakštavaju usklađivanje sa kuhinjskim elementima i dimenzijama prostorije. Po načinu ugradnje dostupne su usadne i nasadne, razlika je u tome da li se fiksiraju za kuhinjski radni prostor sa gornje ili sa donje strane ploče.

 

Odabir sudopere

Planiranje kuhinje iziskuje puno vremena i posvećenosti, ali rezultat utrošenog vremena višestruko se vraća. Uz temeljno istraživanje karakteristika inox ili granitne sudopere i njihovo uklpanje u vaš prostor, ne možete pogrešiti prilikom odabira. Krajnji cilj jeste udobna, praktična i lepa kuhinja koja dobro služi porodici i ispunjava sve njene potrebe.

Exit mobile version