Jevremovi dani

Osnovna škola „Jevrem Obrenović”

Jevremovi dani je manifestacija koja se održava u Osnovnoj školi „Jevrem Obrenović” još od 2008. godine, kada je ova škola i počela da nosi naziv ovog značajnog čoveka. Kao što rekoše, počeli su skromno, predstava za obeležavanje Dana škole, a posle se sve počelo širiti. Naime, želeli su svi da učestvuju u obeležavanju Dana škole, pa je tako Jevremov dan prerastao u Jevremove dane. Raznovrsnost krasi Jevremovu školu. Nema favorizovanih predmeta, svi su podjednako bitni i deca mogu na najrazličitije načine da iskažu svoj talenat.

Ove godine Jevremovi dani započeti su javnim časom iz hemije. Nastavnica hemije Jelena Božić je sa svojim učenicima sedmog i osmog razreda održala predavanje o prvim srpskim hemičarima u velikoj sali Kulturnog centra. Deca su pripovedala o životu i delu Sime Lozanića, Mihaila Raškovića, kao  i o drugim srpskim hemičarima, o kojima se tako malo priča i zna. Zatim je sledio Kraljevski festival, predstava učenika Produženog boravka. Predstava je odigrana u sali Kulturnog centra. Mališani su i ove godine zasijali u punom sjaju i oduševili sve prisutne, a posebno svoje roditelje.

Posebnu pažnju i interesovanje je privuklo Veče stranih jezika. Jevremovci su izuzetno ponosni na ovu manifestaciju. Naime, oni su prva osnovna škola koja je počela sa obeležavanjem ovog događaja. To nije ni čudo, s obzirom na to da se u ovoj školi i izučavaju tri jezika. Učenici od prvog razreda uče engleski jezik, a u petom razredu biraju nemački ili italijanski. Veče stranih jezika obuhvata tri predstave, predstave na engleskom, italijanskom i nemačkom jeziku. Prvo se izvodilo u sali Kulturnog centra, ali interesovanje je bilo veliko, pa su morali preći u salu Šabačkog pozorišta. Zatim su sledili događaji: Reciklaža nije gnjavaža, manifestacija koju su organizovale nastavnice biologije Milena Mirčić i Mirjana Teodorović sa svojim učenicima, kviz „Laza, Jevrem i mi”, sportka nadmetanja, Duhovna tribina đakona Mihaila Simića u hramu Svete Trojice na Letnjikovcu …

Centralno mesto u obeležavanju Jevremovih dana zauzima predstava Maturanti u očima Pepeljuge koja je izvedena 19. maja u sali Šabačkog pozorišta. Ova predstava je specifična, jer je plod rada učenice osmog razreda. Autor ovogodišnje predstave za Dan škole, u punom smislu te reči je maturantkinja Osnovne škole „Jevrem Obrenović” Janja Janković, pisac scenarija, režiser i glumac. Čini se sve objedinjeno i srodno. Učenica se već dugo bavi glumom, član je glumačke družine „Veselo majmunče”, ali se sada prvi put oprobala i u pisanju scenarija i režiji istog. Trebalo je pratiti njen rad i uživati u lakoći i energiji svega što čini. „Naša Janja otvorena je za sve sugestije, koje su,  inače,  retke i malobrojne i samo komentariše: „Slobodno, slobodno”, kazuju njene nastavnice. Odsustvo prepotentnosti  i uvažavanje svih je poseban kvalitet lične kulture, vaspitanja i zrelosti. Nenametljiva kao originalna, samosvojna i svestrana ličnost, toliko je prijemčiva za sve različitosti, tiha i nenametljiva. To mogu samo vredni ljudi.

Ona je redak primer vršnjačke edukacije. Trebalo je videti koliki je njen autoritet, kao  i odgovornost svih drugara u glumačkoj ekipi; brinu da je ne iznevere, da njen rad ne umanje. Takođe, prijateljstvo, ljubav i zajedništvo svih koji su želeli da funkcionišu kao jedan. I funkcionisali su, što je najbolje pokazala erupcija emocija na kraju predstave.

Janja nije samo uspešna glumica, ona je izuzetno uspešan đak, budući vukovac. Sve predmete odlično savlađuje, ali posebnu pažnju i ljubav iskazuje prema istoriji i srpskom jeziku i književnosti. Od petog razreda redovni je takmičar iz ovih predmeta i ima veliki broj diploma sa svih nivoa takmičenja. Krunu njenog dosadašnjeg rada čini diploma sa Republičkog takmičenja iz istorije. Ove godine plasirala se i na Republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture. Takmičenje se održava u nedelju 28. maja u Tršiću i mi svi držimo palčeve našoj Janji.

Predstavom Maturanti u očima Pepeljuge ne završavaju se Jevremovi dani. U maju nas još očekuje Poetsko druženje učenika u izdvojenom odeljenju Orid Naši mali pesnici, književno – dramsko veče učenika petog razreda Kapetan Džon Piplfoks, predstava učenika šestog razreda Sportom protiv nasilja, izložba likovnih radova i na kraju Muzički švedski sto, horsko veče učenika na platou škole.

Sva ova dešavanja pravi su pokazatelj da učenicima i nastavnicima Osnovne škole „Jevrem Obrenović” ne manjka entuzijazma i volje. Oni su dokaz da je škola i dalje pravo mesto za druženje, učenje, zabavu i igru. Bravo, Jevremovci!

 

Exit mobile version