Jednosmenski rad postepeno se uvodi i u izdvojene jedinice

Matična škola „Stojan Novaković“ radi u jednoj smeni od prošle godine

Osnovna škola „Stojan Novaković“ koju pohađa 230 đaka prošle godine počela je sa radom u jednoj smeni u matičnoj jedinici, a u planu je da se ove godine u jednosmenski rad uvede i izdvojena jedinica u Gornjoj Vranjskoj i pripremi dokumentacija za školu u Letnjikovcu.

-U dogovoru sa Odeljenjem za društvene delatnosti prošle godine uveli smo matičnu školu u jednu, prepodnevnu smenu. Nakon rekonstrukcije, postojeća nastavnička kancelarija pretvorena je u kabinet za likovno i geografiju, a hodnik u prizemlju smo pregradili, opremili i pretvorili u nastavničku kancelariju. Tako smo obezbedili dovoljan broj prostorija da svi učenici matične škole pohađaju školu u jednoj smeni. Deca su najaktivnija pre podne, imaju bolju koncentraciju na nastavi. To je obradovalo i roditelje, a nama je cilj da i oni budu zadovoljni. Redovni časovi se završavaju do pola dva, učenici imaju vremena da odu kući, ručaju, odmore se i vrate u školu na dopunske časove. Na ovaj način, ušteda se ostvaruje i u energentima, kao i u troškovima održavanja same školske zgrade- kaže za „Podrinske“ direktorka Milena Vučićević.

Ističe posebnu podršku Odeljenja za društvene delatnosti i Jelene Ristić, koja uvažava sve sugestije i ideje, te je uz dobru komunikaciju lako realizovati planove i rešavati eventualne probleme.

Da bi u osmogodišnjoj školi u Gornjoj Vranjskoj nastava počela da funkcioniše na taj način neophodna su mala ulaganja i u toku je izrada nacrta projekta, dok je za Letnjikovac u planu izgradnja fiskulturne sale, čime bi se stvorili uslovi za povečanje broja učionica.

-U Gornjoj Vranjskoj je potrebno dograditi dve učionice, kako bi i tamo 133 učenika išla u jednu smenu. Letnjikovac je naša najveća jedinica i tu školu pohađa 650 učenika. U pripremi je dokumentacija za izgradnju sportske sale u čijem sklopu će biti četiri kabineta i samim tim bi svi učenici imali nastavu u jednoj smeni- objašnjava direktorka.

U toku je priprema dokumentacije za projekat izgradnje sportske sale u okviru letnjikovačke škole, čime će se osvariti višestruka dobit, ne samo za učenike i roditelje, več i za celo to naselje.

-Letnjikovac je poslednjih godina postao naše izletište, pluća grada. Verujem da je sala jedini objekat koji nedostaje, jer je dobit višestruka i za školu i za lokalnu zajednicu. Učenici bi pre podne išli u školu, a popodne mogli da se rekreiraju. Trenutno nastavu fizičkog vaspitanja održavamo na sportskim terenima napolju kada to vremenske prilike dozvole, a u slučaju lošeg vremena u svečanoj sali adaptiranoj za tu namenu. Kada budemo dobili salu, taj prostor će biti preuređen u četiri učionice i stvaraju se uslovi za nastavu u jednoj smeni- navodi Vučićevićeva.

Nedavno je škola od Grada dobila sportski mobilijar u cilju povećanja bezbednosti učenika.

-Imali smo donaciju sportskog mobilijara u matičnoj i školi u naselju Letnjikovac. To će povećati kvalitet nastave fizičke kulture i bezbednost učenika, koja nam je na prvom mestu. Postojeći rekviziti su već bili dotrajali, koliko god ih održavate, potrebno ih je zameniti. Kapije škole su otvorene i tokom dana kada nije nastava, deca i roditelji su stalno na terenu, pa je samim tim donacija još vrednija- podvlači ona.

Prethodnih nekoliko godina kontinuirano se ulaže u poboljšanje uslova rada. U toku je uvođenje centralnog grejanja u Pocerskom Pričinoviću, gde nastavu pohađa 33 učenika. Početkom školske godine urađen je nov teren i mobilijar, kao i koševi.

-Do sada su u učionicama bile stare peći i ložilo se na čvrsto gorivo, drvo i ugalj. Nedavno je završena javna nabavka i za oko nedelju dana uvešćemo sopstveno centralno grejanje na pelet. U tome nam je pomogao predsednik Saveta Mesne zajednice Milan Arsenović, koji je sproveo postupak neposrednog odlučivanja sugrađana i oni su većinom glasali da novac od povraćaja poreza na imovinu bude utrošen na uvođenje grejanja u školu. Finansijskim planom za ovu školsku godinu predviđena je zamena krova na matičnoj školi i nadam se da ćemo to u toku leta realizovati- naglašava Vučićevićeva.

Podseća da je škola poznata po talentima iz oblasti likovne i muzičke kulture, ali i po uspesima na sportskim takmičenjima. Dobra saradnja sa Gradskom upravom doprineće da svi planirani projekti budu realizovani, zaključuje direktorka škole.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version